Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00


Liveblog – Reisbussen versterken De Lijn om overvolle bussen tegen te gaan, elke dag 77 besmette mensen naar ziekenhuis 

Written by on 5 oktober 2020

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

De Lijn krijgt tijdens spits hulp van reisbussen

Vanaf vandaag zet De Lijn reisbussen van privébedrijven in op drukke lijnen in de ochtend- en avondspits. Sinds begin september zitten sommige bussen overvol, en daardoor kunnen mensen onmogelijk afstand houden.

Daarom zullen er vanaf vandaag reisbussen meerijden op bepaalde lijnen. Die rijden achter de gewone lijnbussen aan, om het te veel aan passagiers op te vangen. De autocarsector had zelf aangeboden om te helpen, want De Lijn heeft niet genoeg bussen.

In welke regio’s komt het extra aanbod exact? Lees het hier:

De dagelijkse coronacijfers

De coronacijfers in België blijven stijgen. Gemiddeld komen er nu elke dag meer dan 2.100 nieuwe bevestigde besmettingen bij. En er zijn de afgelopen week al enkele piekdagen geweest met 3.000 of meer nieuwe besmettingen. Een week geleden lag dat gemiddelde nog ruim 30% lager.

Er komen ook meer en meer coronapatiënten in het ziekenhuis terecht. De afgelopen week werden elke dag gemiddeld 77 mensen met een coronabesmetting opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. Vorige week waren dat er nog 64 per dag.

In totaal liggen er nu 866 mensen in het ziekenhuis, waarvan zo’n 190 op een afdeling intensieve zorg. Vooral in Brussel blijven de ziekenhuisopnames sterk stijgen. Ook het aantal coronadoden stijgt, naar 9 per dag.

Noodtoestand in Tsjechië afgekondigd

In Tsjechië wordt de noodtoestand afgekondigd. Het land is met meer dan 3.000 besmettingen per dag zwaar getroffen. Enkel Spanje heeft een hoger aantal besmettingen per inwoner dan Tsjechië.

Op sommige plaatsen gaan de middelbare scholen dicht, bijeenkomsten met meer dan 20 mensen tegelijk in openlucht worden verboden en op restaurant mag je met niet meer dan zes aan een tafel zitten. Op theatervoorstellingen en concerten zijn wel nog 500 mensen toegelaten, maar er mogen geen pauzes zijn. De noodtoestand blijft een maand van kracht.

AFP or licensors

Donald Trump stelt aanhangers vanuit auto gerust

De Amerikaanse president Donald Trump heeft even het militaire ziekenhuis verlaten waar hij voor zijn coronabesmetting wordt verzorgd. Hij liet zich met een gepantserde wagen langs zijn aanhangers rijden die nu al enkele dagen aan de poort van het ziekenhuis hun steun komen betuigen. 

Via Twitter had Trump eerder vannacht een nieuwe optimistische video verspreid. Daarin spreekt de president nog es zijn waardering uit voor de dokters die hem behandelen, en zegt hij dat hij heel wat geleerd heeft over COVID-19, niet uit boeken, maar in de school van het leven. Volgens zijn persoonlijke arts maakt de president het goed en kan hij mogelijk vandaag al terug naar het Witte Huis.

Lees hier het hele verhaal:

Heel Frankrijk een rode zone? Premier Macron kondigt nieuwe maatregelen aan

In Parijs gaat vanaf morgen de hoogste waakzaamheid in, omdat het aantal coronabesmettingen er sterk blifjt stijgen. Thuiswerken wordt de regel, restaurants mogen openblijven maar met strengere beperkingen. Dat is nu al bekendgemaakt.

Vandaag zal de Franse premier Macron (foto) nog andere maatregelen aankondigen. Ook in de rest van Frankrijk zijn de coronacijfers niet goed. Het gezondheidsinstituut Sciensano liet vorige week al verstaan dat heel Frankrijk mogelijk een rode zone zal worden over enkele dagen. Code rood betekent dat reizen naar dat gebied “ten zeerste worden afgeraden”.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved