Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Top 40

14:00 17:00

Current show

Xclusif Top 40

14:00 17:00


2.000 jaar oude Romeinse kruik gevonden in Landen met metaaldetector

Written by on 5 oktober 2020

De gevonden waterkruik is gemaakt met de “cire-perdue-techniek”. Die techniek is ook wel bekend als de verlorenwasmethode, gebruikt om metalen en glazen voorwerpen te gieten. “Het is een uniek stuk”, vertelt schepen Peeters, “maar dat wil niet zeggen dat de vinder ervan er iets aan overhoudt. Maar die mensen zijn zo gedreven en hebben zoveel liefde voor de geschiedenis, daar hechten ze veel meer belang aan dan aan de waarde van die vaas.”

Vandaag wordt de kruik onder de loep genomen door Erfgoed Vlaanderen. “Daarna hopen we het stuk te kunnen tentoonstellen in ons plaatselijk museum Rufferdinge.” Het is niet de eerste keer dat er oude voorwerpen in Landen gevonden worden.”We hebben een rijke geschiedenis in de stad Landen. Er stonden hier veel Romeinse villa’s, ook de Karolingers hebben hier verbleven, en we hebben ook al vondsten gedaan uit de tijd van Napoleon.”