Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00


Wat als je eindeloos rondjes blijft draaien in je hoofd? 3 tips om het piekeren te stoppen

Written by on 4 oktober 2020

Wat je niet opmerkt, kan je niet veranderen. Daarom is de eerste tip zo belangrijk: probeer te beseffen wanneer je piekert. Je kan bijvoorbeeld bij jezelf zeggen: “Aha, daar is dat gepieker weer!” Of, korter nog: “Gepieker, gepieker.”

Dat herkennen en benoemen is heel zinvol, zegt Raes. “Hoe langer hoe meer ben ik ervan overtuigd dat het ‘benoemen’ van piekergedachten bijzonder helpend is. Het is iets wat je terugvindt in veel verschillende soorten therapie. Het gaat om het herkennen ervan, het een naam geven en het even op een afstand zetten zodat je er niet mee samenvalt.”

Alleen opmerken dat je aan het piekeren bent, is natuurlijk niet genoeg. Piekeraars wéten vaak wel dat ze in rondjes draaien, maar dat besef helpt hen niet vooruit. Soms is het zelfs extra olie op het piekervuur. Het besef dat je piekert zorgt soms voor nog meer gepieker: “Hoe komt het toch dat ik weer zit te piekeren? Waarom kan ik al die gedachten niet gewoon stoppen? Het is altijd hetzelfde liedje. Dit is echt hopeloos.”

“Dat heet dan piekeren-over-piekeren of ‘meta-piekeren‘”, zegt Raes. “Het is gewoon erg moeilijk om vat of controle te krijgen op je gepieker. En hoe meer je dat probeert door tegen jezelf te zeggen dat het piekeren moet ophouden, des te lastiger het wordt.”