Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00


Steeds minder plastic afval wordt gerecycleerd: hoe komt dat?

Written by on 3 oktober 2020

In olie en gas zitten de bouwstenen voor kunststoffen. Door de coronacrisis is de prijs van olie en gas sterk gezakt. Gevolg: voor scheikundige bedrijven is interessanter geworden om van nieuwe grondstoffen plastics te maken in plaats van gerecycleerde plastics te gebruiken. 

Hoe groot het probleem is, wordt duidelijk bij het recyclagebedrijf Van Werven. Dit bedrijf heeft onlangs een stuk polder moeten huren omdat het zelf 4.500 ton recyclaat niet meer kon stockeren (zie foto).

Maar welke plastics zijn dat dat dan? “Vooral harde kunststoffen die bijvoorbeeld in tuinmeubelen, buizen, vaten en tientallen andere producten zitten”, vertelt Peter Brughmans van het recyclagebedrijf Van Werven.  “We zouden het afvalplastic in principe ook kunnen doorleveren aan verbrandingsovens en niet recycleren. Maar dat druist in tegen onze bedrijfsfilosofie, namelijk van afval opnieuw een hoogwaardige grondstof maken.”