Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00


Procureur Ine Van Wymersch van Halle-Vilvoorde hekelt taalwetgeving: “Ik zou als crimineel ook taalwijziging vragen”

Written by on 3 oktober 2020

Van Wymersch haalt ook aan dat er dringend nood is aan een volwaardige justitiesite in Halle-Vilvoorde, waar zowel parket, justitiehuis en een eigen rechtbank samenzitten. Van dat laatste is geen spoor te vinden in het nieuwe regeerakkoord, maar een nabijgelegen justitiehuis is volgens de Procureur alvast broodnodig.

Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) heeft een volwaardige justitiehuis beloofd, maar tot op heden zou er nog steeds geen politiek akkoord zijn over de plaats waar dat moet komen. “Dat moet op dezelfde site worden ondergebracht als waar het parket en de rechtbank zijn gehuisvest”, aldus Van Wymersch.

“Zo kunnen slachtoffers met de begeleiding van een justitie-assistent hun dossier inkijken en hun proces bijwonen in plaats daarvoor telkens naar Brussel te moeten gaan. Daders kunnen opgevolgd worden in hun eigen regio en hier aan een verslavingsproblematiek werken. De bemiddelingsgesprekken tussen dader en slachtoffer kunnen dan ook in een justitiehuis doorgaan dat adequaat beveiligd is.”