Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Top 40

14:00 17:00

Current show

Xclusif Top 40

14:00 17:00


Duitsland viert 30 jaar hereniging Oost en West: “De kloof is kleiner geworden, maar ze is er nog altijd”

Written by on 3 oktober 2020

Oost-Duitsland werd onderdeel van de Bondsrepubliek. “Maar je kan niet spreken van een fusie of iets dergelijks”, zegt VRT-journalist Jeroen Reygaert. “Dat veronderstelt namelijk dat je elementen van beide landen neemt, maar dat was het helemaal niet. Alles kwam uit West-Duitsland: de vlag, de munt, het volkslied, de naam Bondsrepubliek Duitsland en uiteraard het kapitalistische systeem.

“Van de DDR, dat later in Duitsland beschouwd werd als een misdaadregime, werd gewoon niets overgenomen. Het ging over zes nieuwe deelstaten die bij de vroegere Bondsrepubliek gevoegd werden. De neue Bundesländer werden ze toen genoemd en eigenlijk wordt tot op de dag van vandaag nog altijd gesproken over die neue Bundesländer.”