Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

22:00 24:00

Current show

Xclusif Non-Stop

22:00 24:00


Stevenen we af op een record voor het gat in de ozonlaag boven Antarctica? Modellen voorspellen weinig goeds

Written by on 2 oktober 2020

Die vortex of wervelwind maakt dat de lucht binnen de vortex gescheiden blijft van de warmere en ozonrijkere lucht die normaal aangevoerd zou worden uit de omgeving. 

Dat leidt tot erg lage temperaturen binnen de vortex, en in die omstandigheden kunnen zich in de stratosfeer wolken vormen, ‘polaire stratosferische wolken’. Normaal kunnen wolken zich enkel vormen in de troposfeer, de laagste atmosferische laag, maar bij temperaturen onder -78 graden kunnen zich ook in de stratosfeer, de laag boven de troposfeer, ijswolken vormen.

 Aan het oppervlak van de ijsdeeltjes in deze wolken grijpen chemische reacties plaats met de aanwezige chloor-, fluor- en broomdeeltjes uit de CFK’s in de lucht, die als resultaat hebben dat er zogenoemde inerte chloorreservoirs gevormd worden. 

Die blijven inert zolang de poolnacht duurt, maar als in de lente het zonlicht terugkeert, komen die deeltjes los uit de reservoirs en beginnen ze massaal te reageren met de aanwezige ozon die daardoor afgebroken wordt. 

Dat is een fenomeen dat elk jaar opnieuw plaats vindt. Afhankelijk van hoe stabiel de vortex is en dus hoe fel de temperaturen in de stratosfeer dalen, zal er meer of minder ozon afgebroken worden. En dit jaar ziet het er dus naar uit dat er een temperatuurrecord gebroken wordt.

Nadat de polaire vortex verdwijnt, wordt er opnieuw ozonrijkere lucht aangevoerd uit de omgeving en herstelt de ozonlaag zich tijdens de lokale zomer en herfst. Daarna begint het proces opnieuw in de volgende poolnacht.