Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

22:00 24:00

Current show

Xclusif Non-Stop

22:00 24:00


Liveblog: Kamer debatteert over regeerverklaring van premier Alexander De Croo, volg het LIVE vanaf 10 uur

Written by on 2 oktober 2020

Georges Gilkinet (Ecolo) heeft met Mobiliteit een belangrijk departement in de nieuwe federale regering gekregen. “We hebben veel ambitie om klimaatdoelen te realiseren, en mobilietit is van de manier waarop we daar vooruitgang in kunnen boeken”, zegt hij in “De ochtend” op Radio 1. “We willen meer mensen op de trein, het goederentransport moet meer per trein kunnen, we moeten meer alternatieven zoeken voor de wagen, we willen een beter fietsbeleid, we willen meer inzetten op veiligheid.

Er ligt heel wat werk op de plank, het wordt geen gemakkelijke taak, bevestigt Gilkinet. “We hebben een kortere legislatuur van vier jaar, maar we hebben de ambitie om te werken met het zicht op 2030. We moeten vooruitgang maken, we mogen de dingen niet zo laten zoals ze zijn.”

Ook de uitstap uit de kernenergie staat in het regeerakkoord, maar of die uiteindelijk echt gerealiseerd wordt, is maar de vraag. “Daar is nog veel werk te doen, maar het is een duidelijk signaal. Het is niet gemakkelijk, maar we kunnen het doen en het zal veel veranderen. Iedereen heeft veel vertrouwen in Tinne Vanderstraeten als minister die daarvoor bevoegd is.”

Zeven partijen, “dat zijn verschillende meningen, en met zeven is het moeilijker werken dan met vier partijen. Maar de wil om te werken is er. Dit is een positief project. Er gaan discussies zijn, zoals in elke regering, maar er is wel respect.”