Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Live

00:00 06:00

Current show

Xclusif Live

00:00 06:00


Franse president Macron wil “verlichte islam”: meer controle op imamopleiding en “radicale” beperking thuisonderwijs

Written by on 2 oktober 2020

Macron wil daarnaast ook het thuisonderwijs aanpakken. Vanaf volgend schooljaar worden alle kinderen vanaf 3 jaar op school verwacht, tenzij thuisonderwijs nodig is om medische redenen. Vandaag volgen in Frankrijk meer dan 50.000 kinderen thuisonderwijs en volgens Macron neemt dat aantal nog elk jaar toe. Hij ziet zo’n strikte beperking dan ook als een “noodzaak”. “Ik heb zonder twijfel een van de meest radicale beslissingen genomen sinds de wetten van 1882 en de wetten over gemengd onderwijs uit 1969.”

Macron wees er ook op dat scholen “burgers moeten opleiden, geen gelovigen”. Geregeld worden namelijk scholen ontdekt waar gebeden wordt tijdens de lesuren en waar leerkrachten een nikab dragen.

Eerder kondigde Macron al een uitbreiding aan van het verbod op het dragen van religieuze symbolen. Werknemers in de privé die diensten leveren aan het publiek zullen geen religieuze symbolen meer mogen dragen. De Franse regering zou in de toekomst ook moeten kunnen ingrijpen als lokale autoriteiten onaanvaardbare toegevingen doen aan islamisten. Als voorbeelden gaf Macron “religieuze menu’s” of gescheiden toegang tot zwembaden.

Al deze maatregelen zullen deel uitmaken van een wetsvoorstel dat op 9 december zal worden voorgesteld aan de ministerraad.