Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Live

00:00 06:00

Current show

Xclusif Live

00:00 06:00


Was dit regeerakkoord het wachten waard? Biedt het een antwoord op de uitdagingen?

Written by on 1 oktober 2020

Op het eerste zicht lijkt de tekst ontgoochelend. “Bij het lezen van de concrete acties bleef ik wat op mijn honger zitten. Er is veel voortzetting van bestaande acties.” Demaeseneer had graag meer aandacht gezien voor vernieuwing: een versterking van de eerste lijn, betere samenwerking tussen artsen en verpleegkundigen en andere disciplines of minder prestatiegerichte verloning. “Zo zijn we nog steeds kampioen  in het voorschrijven van CT-scans, zelfs al kunnen die schadelijk zijn voor de volksgezondheid.”

Tegelijkertijd zal moeten gewerkt worden, denkt hij, aan een duurzame strategie om de farma-industrie op een verantwoordelijke manier nieuwe en betaalbare geneesmiddelen ter laten ontwikkelen en produceren. “De nota besteedt terecht aandacht aan zorgvuldig gebruik van technisch onderzoek. Zo zijn we kampioen geworden in CT-scans, terwijl die zelfs schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.”

Maar De Maeseneer denkt dat een regeerakkoord tegelijkertijd relatief is. Dat de tekst veel open laat, en dus mogelijkheden biedt voor een beslagen minister om de structuur en de organisatie van de gezondheidszorg te verbeteren. En in die minister, Frank Vandenbroucke, heeft hij het volste vertrouwen. “Nu hij minister wordt, denk ik dat er wel een toekomstgerichte gezondheidszorg zal komen en dat er een nieuwe frisse wind zal waaien.”