Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 14:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 14:00


Regering-De Croo zet in op sturende kracht van fiscaliteit, zonder het verleden terug te draaien

Written by on 1 oktober 2020

We lijken deze keer niet de evergreenoplossing vanonder het stof te halen:  een (te) simpele verhoging van de inkomstenzijde. Anders gezegd, de nieuwe regering kiest niet eenvoudigweg om het overheidsbeslag laten stijgen. Dat  beslag levert ons zoals algemeen geweten nu al  een weinig eervolle top drie positie op.

Maar aangezien de rekening op het einde van de rit natuurlijk wel zal moeten kloppen, is het onwaarschijnlijk en wellicht ook niet maatschappelijk verantwoord dat fiscaliteit volledig de dans zou ontspringen. Belastingen blijven sowieso hun financieringsfunctie behouden.

Laat ons ook niet vergeten dat de belastinginkomsten realistisch nooit op peil kunnen blijven (laat staan verhogen) als de onderliggende economische activiteit tijdelijk opgedroogd is. Historische voorbeelden tonen aan dat allerhande crisissen of tijdelijke belastingen nooit een duurzame oplossing zijn (en mogen zijn).    

Het wordt dan ook uitkijken naar de verdere details die in de komende dagen zullen worden vrijgegeven. Toch alvast een aantal basisprincipes ter overweging.