Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00


Meerdere “witte konijnen” en opmerkelijke comeback: ontdek hier wie minister wordt in regering-De Croo

Written by on 1 oktober 2020

We vullen dit artikel aan naargelang er meer ministers bekendgemaakt worden. Wie er bij PS of Groen in de federale regering zal zitten, is helemaal nog niet duidelijk. Bij andere partijen zijn de namen al wel bekend, maar de bevoegdheden nog niet. 

Premier: Alexander De Croo (Open VLD)

Het was de eerste naam die bevestigd werd: Alexander De Croo wordt de nieuwe premier van ons land. De 44-jarige De Croo kreeg de politiek via vader Herman De Croo met de paplepel binnen. Toch verrast hij in 2009 door plots mee te dingen (en te winnen) bij de voorzittersverkiezingen van Open VLD. Een jaar later laat hij zich opmerken door de stekker uit de regering-Leterme II te trekken. Een zet die hem niet meteen in dank afgenomen wordt, want zijn partij moet een nederlaag incasseren bij de volgende verkiezingen. Maar sindsdien mag De Croo heel wat politieke kilometers op de teller schrijven: vicepremier (in twee opeenvolgende regeringen), minister van Pensioenen en minister voor Ontwikkelingssamenwerking. In die laatste functie laat hij zich onder meer opmerken in Zuid-Afrika, waar hij pleit voor gendergelijkheid en meer rechten voor vrouwen en meisjes (zijn stokpaardjes) en een vol stadion mee laat scanderen “She is equal”.   Nu mag hij zich dus als kers op de taart premier noemen. Een uitgebreid portret van Alexander De Croo kan je hier vinden. 

Vicepremier en minister van Justitie: Vincent Van Quickenborne (Open VLD)

Vincent Van Quickenborne (Open VLD) wordt de nieuwe minister van Justitie worden. Hij zou ook vicepremier zijn in de nieuwe regering-De Croo. Hij verlaat dus “zijn” stad Kortrijk, waar hij sinds 2013 burgemeester is om in de nieuwe federale regering te zitten. Ook Van Quickenborne is een politiek zwaargewicht, al kwam hij pas na allerlei politieke omwegen bij Open VLD terecht. Zo was hij al staatssecretaris voor Administratieve Vereenvoudiging, minister van Economie en minister van Pensioenen én vicepremier. Hij wordt beschouwd als medestander van premier Alexander De Croo en van partijvoorzitter Egbert Lachaert.

Vincent Van Quickenborne (links), hier naast Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert.

Staatssecretaris voor Begroting en Consumentenzaken: Eva De Bleeker (Open VLD)

Naast “anciens” De Croo en Van Quickenborne mag Eva De Bleeker zich als relatieve nieuwkomer bewijzen als staatssecretaris voor Begroting. Momenteel werkt ze voor de Europese Commissie op handelsakkoorden en als eerste schepen in Hoeilaart ontfermt ze zich sinds 2013 over de portefeuilles Sport, Onderwijs, Inclusie & Gelijke Kansen, Vlaams Karakter, Klimaat, Afval en Milieu. Voor Open VLD stond ze de afgelopen jaren op verschillende lijsten, onder meer die voor de Senaat en die voor de Europese Parlementsverkiezingen. Nu maakt ze dus de sprong naar het federale niveau. Bij de verkiezing van Lachaert als voorzitter, was zij een van zijn running mates.

Minister van Binnenlandse Zaken: Annelies Verlinden (CD&V)

CD&V kiest voor een wit konijn als minister van Binnenlandse Zaken: Annelies Verlinden. Al jarenlang is ze advocate bij het Brussels kantoor DLA Piper. Haar meest opmerkelijke zaak? Ze verdedigde de Belgische Staat in het Arco-dossier bij de Raad van State en het Europees Hof van Justitie. Haar enige politieke ervaring dateert uit de periode 2006 – 2012, toen ze in de gemeenteraad van Schoten zat. Meteen een ministerpost van Binnenlandse Zaken lijkt dus een grote stap te zijn. Maar haar motto op Twitter is veelzeggend: “Great things never came from comfort” – “Grootse zaken komen nooit voort uit comfort”.   

WWW.OHMYJIM.BE

Vicepremier en minister van Financiën: Vincent Van Peteghem (CD&V)

CD&V kiest volop voor de vernieuwingskaart en benoemt Vincent Van Peteghem als minister van Financiën. “Twee meter puur engagement”, zo omschrijft Van Peteghem zichzelf op zijn website, een verwijzing naar zijn grootte. Ook bij de familie-Van Peteghem zit de politiek in het bloed: vader Martin Van Peteghem was van 1998 tot 2012 CD&V-burgemeester in De Pinte. Vorig jaar trad zoonlief in die (lokale) voetsporen. Van 2016 tot 2018 zat hij in de Kamer, sinds vorig jaar zit hij in het Vlaams Parlement en vorig jaar was Van Peteghem nog een van de “Twaalf Apostelen”, de CD&V’ers die de verkiezingsnederlaag van de partij moesten analyseren. 

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie: Sammy Mahdi (CD&V)

Sammy Mahdi mag zich na de eedaflegging de nieuwe staatssecretaris voor Asiel en Migratie noemen. Op Twitter noemt hij zich momenteel “Barack Obama van den Aldi”, maar de carrière van de net 32-geworden politicus gaat als een speer. Tot 2017 was hij jongerenvoorzitter van CD&V en vorig jaar moest hij maar nipt de duimen leggen bij de voorzittersverkiezingen van de partij, waar Joachim Coens het uiteindelijk haalde. In de Kamer mag hij zich opvolger noemen van Koen Geens. Met Mahdi kiest CD&V duidelijk voor “verjonging”, zoals Geens enkele dagen geleden al aanhaalde.   

Vicepremier en minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken: Frank Vandenbroucke (SP.A)

SP.A-voorzitter Conner Rousseau schermde gisteren de hele dag al dat hij “een bommetje zou lossen”. En zo geschiedde: de intussen 64-jarige Frank Vandenbroucke wordt minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken. Eind jaren ’80 klim Vandenbroucke snel op binnen de partij. Vicepremier, minister van Buitenlandse Zaken, minister van Sociale Zaken, minister van Pensioenen, minister van Werk, Vlaams minister van Onderwijs, Vandenbroucke rijfde de ene na de andere ministerpost binnen. Tot in 2011. Hij zei de politiek vaarwel om hoogleraar te worden. Nu maakt hij in de regering-De Croo zijn politieke comeback. Het is overigens niet zijn eerste comeback in de politiek, ook in 1996 verliet hij (kort) het politieke toneel om te gaan studeren aan Oxford. 

? Minister van Ontwikkelingssamenwerking: Meryame Kitir (SP.A)

Als tweede naam zou SP.A voor Meryame Kitir kiezen, maar ook dat moet de partij nog officieel bevestigen. Zij zou minister van Ontwikkelingssamenwerking worden. Sinds 2007 is Kitir actief in de politiek, in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Daarvoor werkte ze als arbeider in de Ford-fabriek in Genk. Toen beslist werd dat Ford Genk de deuren zou sluiten, hield Kitir een emotioneel betoog in de Kamer. Bij de vorige lokale verkiezingen raakte ze verkozen als schepen in Genk, maar haar partij vroeg om de Kamerlijst te trekken voor de federale verkiezingen – en dus hield ze de boot af om schepen te worden. Nu springt ze dus naar een ministerpost. En een detail: ze is ridder in de Leopoldsorde.

? Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken: Sophie Wilmès (MR)

Van premier naar minister van Buitenlandse Zaken: MR kiest voor continuïteit met Sophie Wilmès als volgende minister van Buitenlandse Zaken. Zes jaar geleden zette ze haar eerste stappen in de nationale politiek en na een passage als minister van Begroting, leerde ons land haar het afgelopen jaar vooral kennen als (eerste vrouwelijke) premier die ons land door de coronacrisis moet loodsen. Dat deed haar populariteit, vooral in Wallonië, boomen. Nu mag ze zich dus opnieuw bewijzen, ditmaal als minister van Buitenlandse Zaken. En opvallend: alle ministers van MR zaten ook in de vorige regering. 

? David Clarinval (MR)

Ook met de 44-jarige David Clarinval kiest MR voor een zekerheid. De partij moet de naam nog officieel bekendmaken, en ook de bevoegdheid is nog niet duidelijk. Al bijna 20 jaar is Clarinval burgemeester van Bièvre, een dorpje op enkele kilometers van de Franse grens. Toen hij in 2001 aantrad, mocht hij zich de jongste burgemeester van het land noemen en bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen rijfde zijn partij zelfs alle zetels binnen in de gemeenteraad (wegens geen concurrentie). Ook op het federale niveau heeft hij al wat ervaring, eerst als Kamerlid, vervolgens als fractieleider en uiteindelijk als minister van Begroting en vicepremier. 

? Denis Ducarme (MR)

En ook de derde naam van MR is geen verrassing: Denis Ducarme. Maar ook hier nog geen officiële bekendmaking en ook nog geen duidelijkheid over de bevoegdheid. Als zoon van Daniel Ducarme – begin 2000 voorzitter van MR – kreeg ook hij de politiek van jongs af aan mee. Zijn eerste politieke stappen zette hij onder de vleugels van Louis Michel. Daarna verkaste hij even naar het lokale niveau – in verschillende gemeentes aan het zuiden van de taalgrens. In 2003 verscheen hij ook op het federale toneel, eerst als Kamerlid, dan als Fractieleider en uiteindelijk als minister van Middenstand, KMO’s, Zelfstandigen, Landbouw en Maatschappelijke Integratie. Opvallend: vorig jaar moest hij nog de duimen leggen tegen Georges-Louis Bouchez, als voorzitter van MR.   

Minister van Milieu, Klimaat en Duurzame Ontwikkeling : Zakia Khattabi (Ecolo)

Met Zakia Khattabi als Minister van Milieu, Klimaat en Duurzame Ontwikkeling kiest Ecolo voor een opvallende – en niet onomstreden – naam. Een jaar geleden probeerde haar partij haar voor te dragen als rechter van het Grondwettelijk Hof. Maar haar kandidatuur stuitte op veel weerstand en strandde uiteindelijk in de Senaat. Vooral Vlaams-Belang en N-VA hadden problemen met de figuur van Khattabi, volgens die partijen zou ze “te activistisch” zijn en “geen juridisch ervaring” zou hebben. Maar ook MR-voorzitter Georges-Louis-Bouchez zei voor de stemming dat de partij “non” zou stemmen. Iets wat toen kwaad bloed zette. De twee partijen zullen in deze Vivaldi-coalitie wel samen regeren, dus hopelijk zijn de plooien intussen opnieuw gladgestreken.  

Vicepremier en minister van Mobiliteit: Georges Gilkinet (Ecolo)

Georges Gilkinet maakt de sprong van Kamerfractieleider naar vicepremier en minister van Mobiliteit. Bijna 50 is Gilkinet intussen en voor hij in 2001 de overstap maakte naar de politiek, was hij journalist. Tussen 2001 en nu deed hij ervaring op voor en achter de schermen van de Kamer. Tijdens de formatiegesprekken voor deze Vivaldi-regering was hij mede-onderhandelaar. Nu mag hij zich dus ook bewijzen als minister. Een grappig detail: Gilkinet is ook ridder in de Leopoldsorde.   

Staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit: Sarah Schlitz (Ecolo)

De derde naam voor Ecolo is relatief onbeked. De 33-jarige Sarah Schlitz wordt staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit. Ze zit “nog maar” twee jaar in de Kamer, en daarvoor werkte ze achter de schermen als politiek adviseur en als gemeenteraadslid in Luik.