Current track

Title

Artist

Current show

100% Noughties

18:00 20:00

Current show

100% Noughties

18:00 20:00


Geestelijke Gezondheidszorg krijgt 8 op 10 van patiënten, maar informatie en handhygiëne kunnen beter

Written by on 30 september 2020

Ongeveer 4.000 patiënten vulden een vragenlijst in. Zij worden behandeld in psychiatrische ziekenhuizen, psychiatrische afdelingen van algemene ziekenhuizen, psychiatrische verzorgingstehuizen, Initiatieven Beschut Wonen, Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg, psychosociale revalidatie en verslavingszorgcentra.

75 procent van de patiënten die de vragenlijst invulden, gaven een 8 of meer op 10 als algemene beoordeling. Meer dan de helft van de patiënten zou de voorziening “zeker wel” aanbevelen aan vrienden en familie. Ongeveer de helft van de patiënten voelde zich “altijd” geholpen door de behandeling. Maar slechts 40 procent van de patiënten gaf aan dat ze “altijd” kunnen meebeslissen over de inhoud van de behandeling.

Minder tevredenheid is er ook over de informatie over de behandeling. Hier is maar 30 tot 34 procent van de patiënten “altijd” tevreden. Het gaat dan over informatie over de kosten van de behandeling, het geven van gelijkaardige informatie tussen hulpverleners, informatie over medicatie en bijwerkingen, en informatie over de psychische problemen zelf.