Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Top 40

14:00 17:00

Current show

Xclusif Top 40

14:00 17:00


Alexander De Croo is nieuwe premier: naast “zoon van” ook stemmentrekker en voorstander van gendergelijkheid

Written by on 30 september 2020

In de regering-Michel blijft Alexander De Croo vicepremier voor Open VLD. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor Ontwikkelingssamenwerking, Digitale Agenda, Telecommunicatie en Post. Als minister van Telecommunicatie komt hij in aanvaring met Proximus-topvrouw Dominique Leroy, maar als minister van Ontwikkelingssamenwerking laat hij zijn solidaire kant zien en maakt hij enige indruk op de internationale scène. De minister rijdt een vrij vlekkeloos parcours.

Hij ontpopt zich als zwaargewicht in de regering, onder meer tijdens de begrotingsbesprekingen. Dat hij door zijn partij werd aangeduid als medeonderhandelaar bij de formatiegesprekken, hoeft niet te verwonderen. Eerder deze maand duidt de koning hem zelfs aan als coformateur, samen met PS-voorzitter Paul Magnette. Het duo Magnette-De Croo slaagt erin een doorbraak te bereiken tijdens de tweede lange formatieperiode uit de vaderlandse geschiedenis.