Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00


7 Vivaldi-partijen werken aan laatste knelpunten voor nieuwe regering en hopen op akkoord in vroege ochtend

Written by on 30 september 2020

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Bereiken de 7 Vivaldi-partijen vanochtend een akkoord?

De onderhandelaars van de 7 partijen die een nieuwe regering proberen te vormen – SP.A, Open VLD, CD&V, Groen, PS, MR en Ecolo, zitten al sinds 9 uur gisterochtend samen om te praten over de begroting. Op dit moment worden de laatste knelpunten weggewerkt. Daarna moet nog gepraat worden over de bevoegdheidsverdeling tussen de 7 partijen en wie de nieuwe premier wordt. De onderhandelaars hopen nog altijd op een akkoord in de vroege ochtend. Een strakke deadline dus voor een inhoudelijk akkoord, want de partijen moeten hun leden de teksten kunnen bezorgen om de congressen voor te bereiden van ’s avonds.

Als de onderhandelaars klaar zijn, gaan de formateurs Alexander De Croo (Open VLD) en Paul Magnette (PS) naar de koning. Over de middag geven ze samen met de 7 partijen ook nog een persconferentie. De strikte timing is essentieel om morgen met een nieuwe regering te kunnen uitpakken. Morgenochtend leggen de ministers dan de eed af bij de koning en in de namiddag leest de nieuwe premier een regeringsverklaring voor in het parlement.