Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00


Groot ondergronds meer op Mars bevestigd, nog drie kleine andere meertjes gevonden

Written by on 29 september 2020

Nu is er echter opnieuw hoop volgens Mollet, dat er misschien niet zoals op aarde overal leven te vinden is, maar dat er op een aantal kleine of minder kleine plaatsen gunstigere omstandigheden te vinden zijn.

En op Mars lijkt de ondergrond daarvoor wel aangewezen. De planeet heeft immers een zeer dunne atmosfeer die nauwelijks bescherming biedt tegen de zon, en Mars heeft dan ook nog eens geen magnetisch veld. Op aarde buigt dat magnetisch veld de kosmische straling om, zodat het leven beschermd is, maar op het oppervlak van Mars ben je volledig blootgesteld aan de deeltjesstraling vanuit de ruimte. Ondergronds niet, zo zei Mollet, en vandaar dat als we ooit een kolonie zouden stichten op Mars, we dat best onder de grond zouden doen. 

Maar bovenal bedoelt men met gunstige omstandigheden vloeibaar water. Water vinden impliceert niet dat er leven is, zei Mollet, maar het omgekeerde is waarschijnlijk wel zo: als je geen water hebt, kan je het wel bijna vergeten. En daarom is dit hoopgevend.  

Hoe moet men dit nu voort onderzoeken? Met boringen? Dat stelt een ethisch probleem, zo zei Mollet, want er is altijd het risico op contaminatie.

Ook hier op aarde stelt zich dat probleem, de Russen hebben concrete plannen om boringen uit te voeren naar het gigantische Vostok-meer onder de ijslaag op Antarctica. Hier op aarde is dat makkelijker dan op Mars, maar ook hier blijft er het risico op contaminantie, het besmetten met bacteriën die op de boorkop kunnen zitten, hoe goed je die ook ontsmet, zei Mollet. 

En als je dan vervolgens leven zou ontdekken in het water, ben je nooit zeker dat je het er niet zelf hebt ingebracht, zo zei hij. 

Nu is dat hoe dan ook niet voor morgen. Het is al een hele krachttoer om de apparatuur die nodig is voor dergelijke boringen, verzameld te krijgen op een onherbergzame plaats als Antarctica en de problemen om het nodige materiaal naar Mars te sturen zijn nog veel groter. Door een ijslaag van 1,5 kilometer boren op Mars om het water daaronder te bereiken, is iets dat we met onze huidige middelen nog niet snel voor elkaar zullen krijgen.