Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00


Franse president Macron ontmoet Wit-Russische oppositieleidster Tichanovskaja, kan hij echt iets doen voor Wit-Rusland?

Written by on 29 september 2020

En dat brengt ons meteen bij de vraag wat Macron in zijn eentje dan wel vermag? Na de ontmoeting met Tichanovskaja zei Macron “dat we pragmatisch moeten zijn, en de Wit-Russen helpen”. Klinkt dat niet een beetje als diplomatentaal voor “we willen wel, maar we kunnen niet”?

Volgens Svetlana Tichanovskaja heeft de Franse president toegezegd alles te zullen doen wat mogelijk is, om te helpen bemiddelen. Dat zou dan de komende weken moeten gebeuren, binnen de OVSE. De organisatie voor veiligheid en samenwerking in Europa had trouwens eerder al zelf voorgesteld om te bemiddelen.

En ook Londen en Berlijn lijken die piste genegen te zijn. Svetlana Tichanovskaja zou begin oktober, over een paar dagen dus, ook naar Berlijn reizen. Officieel is het nog niet, maar een ontmoeting met kanselier Angela Merkel behoort dus zeker tot de mogelijkheden. Kortom, het goede nieuws voor de demonstranten in Minsk is dat Europa zich alvast niet volledig afzijdig lijkt te houden.