Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Live

00:00 06:00

Current show

Xclusif Live

00:00 06:00


Britse parlement keurt omstreden brexitwet van premier Johnson goed

Written by on 29 september 2020

Het was toch vrij ongezien, toen de Britse premier begin deze maand een wetsvoorstel op tafel legde dat een deel van het uitstapakkoord met de Europese Unie wil terugdraaien. Concreet gaat het om de oplossing rond de grens tussen Ierland en Noord-Ierland, mocht er uiteindelijk een brexit komen zonder handelsakkoord. Omdat Noord-Ierland – dat bij het Verenigd Koninkrijk hoort – grenst aan Ierland – een EU-lidstaat – was er met de EU afgesproken dat er in Noord-Ierland andere regels over handel zouden gelden.

Johnson wil niet dat Noord-Ierland gaat afwijken van de rest van het Verenigd Koninkrijk en vreest een scheuring. En dus kwam hij met zijn wetsvoorstel, dat twee weken geleden bij een eerste lezing al werd goedgekeurd. Ondanks waarschuwingen van Europa ging het Lagerhuis met 340 tegen 256 stemmen akkoord.