Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

22:00 24:00

Current show

Xclusif Non-Stop

22:00 24:00


Volg LIVE de persconferentie over de coronacijfers in ons land, gemiddelde aantal besmettingen blijft stijgen, maar minder snel

Written by on 28 september 2020

De avondklok die sinds bijna twee maanden van kracht was in de Australische stad Melbourne, wordt vanaf vandaag opgeheven. Dat heeft Daniel Andrews, de gouverneur van de staat Victoria, bekendgemaakt. Ook andere maatregelen zullen stilaan afgebouwd worden, nu het aantal besmettingen in Victoria sterk afgenomen is.  

De 5 miljoen inwoners van Melbourne moeten al wekenlang drastische maatregelen naleven na een forse heropflakkering van het coronavirus sinds het begin van de zomer. Maar het aantal besmettingen is aan het dalen. De voorbije 24 uur zijn in de staat Victoria maar 5 nieuwe gevallen geregistreerd, het laagste aantal sinds 12 juni.

De avondklok zal vanaf vandaag dus niet meer gelden. Ook de werknemers in de bouw en de verwerkingsindustrie mogen vanaf vandaag weer normaal werken. De kinderopvang gaat weer open voor alle kinderen. Bezoekers zijn weer welkom in instellingen en ziekenhuizen, met één bezoeker per patiënt per dag voor maximaal 2 uur.

Mensen mogen weer buiten afspreken met hun huishouden, of met een maximum van vijf mensen uit niet meer dan twee huishoudens. Dat geldt ook voor religieuze bijeenkomsten of huwelijken in openlucht. Wandelen, vissen en andere sportactiviteiten die buiten kunnen plaatsvinden, zijn weer toegelaten binnen een straal van 5 kilometer van waar je woont. Vanaf 12 oktober zouden de lagere scholen weer kunnen openen

Er mogen dan wel maatregelen versoepeld zijn, toch moeten de inwoners nog strikte richtlijnen volgen. Inwoners moeten nog altijd zo veel mogelijk binnenblijven. Niet-essentiële handelszaken blijven dicht en restaurants mogen enkel met een afhaalservice werken. Gouverneur Daniel Andrews zegt dat de dalende trend in het aantal besmettingen “zeer belangrijk” is en dat andere maatregelen nog versoepeld zullen worden als die trend zich doorzet.

In Australië zijn sinds het begin van de coronapandemie 27.044 besmettingen en 875 overlijdens geregistreerd. Het aantal besmettingen en overlijdens is er relatief beperkt gebleven.