Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00


Formatiegesprekken worden na nachtelijke uren straks verdergezet: “Nog heel veel werk”

Written by on 28 september 2020

De onderhandelaars van de zeven “Vivaldi”-partijen (De liberalen van Open VLD en MR, de socialisten van SP.A en PS, de groene partijen Groen-Ecolo en de Vlaamse christendemocraten van CD&V) zaten al sinds 10 uur gisterochtend bijeen om tot een regeerakkoord te kunnen komen. De tijd dringt, want de bedoeling is dat de nieuwe federale regering komende donderdag van start kan gaan.

Afgelopen nacht kwamen ze er nog niet uit. “Er is nog heel veel werk”, zei CD&V-voorzitter Joachim Coens. Het is dan ook een van de moeilijkste punten die momenteel op de agenda staat: de centen. “De begroting is inderdaad een heel belangrijk punt”, aldus Coens. “We hebben een stukje daarvan gedaan, maar we zijn er nog niet aan herbegonnen omdat er ook nog veel andere zaken moeten uitgeklaard worden.”

Coformateurs De Croo en Magnette worden om 18 uur bij koning Filip verwacht met hun verslag. Is het wel realistisch om tegen dan een oplossing te hebben voor al die heikele punten? “Ik denk dat het mogelijk is”, reageerde Magnette. “We zullen heel weinig slapen en straks opnieuw beginnen. We werken heel hard, maar de sfeer is goed en er is wederzijds begrip.”

Het blijft hoe dan ook de “absolute ambitie” dat we donderdag een nieuwe federale regering hebben, herbevestigde SP.A-voorzitter Conner Rousseau. Veel tijd is er niet meer. Naast een inhoudelijk akkoord, moeten ook nog de ministerportefeuilles worden verdeeld. Het is bijvoorbeeld nog niet duidelijk wie premier zal worden. “Dat hebben we nog niet besproken”, dixit Magnette. Tot slot zullen ook de ledencongressen van de partijen hun goedkeuring moeten geven.