Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00


Catalaanse minister-president Quim Torra moet opstappen: Spaanse Hooggerechtshof bevestigt veroordeling

Written by on 28 september 2020

De Catalaanse onafhankelijkheidsstrijd woedt al langer dan de voorbije drie jaar, maar werd in oktober 2017 wereldnieuws toen de Catalaanse regering een referendum organiseerde. Een meerderheid van de Catalaanse kiezers stemde toen voor onafhankelijkheid. Enkele weken daarop riep het Catalaanse parlement eenzijdig de onafhankelijkheid uit.

Volgens de Spaanse regering van toenmalig premier Mariano Rajoy was het referendum echter in strijd met de Spaanse grondwet. Madrid stuurde ordetroepen naar Catalonië, die voor het oog van de hele wereld kiezers soms hardhandig aanpakten. Negen Catalaanse politici werden eind vorig jaar tot jarenlange celstraffen veroordeeld voor hun rol in het referendum. De zwaarste straf, 13 jaar cel, ging naar de toenmalige Catalaanse viceminister-president Oriol Junqueras van de ERC.

De toenmalige minister-president Carles Puigdemont werd niet veroordeeld. Hij vluchtte naar het buitenland en verblijft nu al bijna drie jaar in ons land. Hij is intussen Europees Parlementslid. Na veel onenigheid tussen de Spaanse regering en de Catalaanse overheid volgde uiteindelijk Quim Torra Puigdemont op.

Drie jaar na het referendum hebben de separatistische partijen in Catalonië nog altijd een meerderheid in het parlement, maar onderling groeit de onenigheid. De partij van Torra en Puigdemont blijft de confrontatie zoeken met de Spaanse regering, terwijl de linkse ERC (in de peilingen inmiddels de grootste) het over een andere boeg wil gooien en meer in dialoog wil gaan met Madrid.