Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Top 40

14:00 17:00

Current show

Xclusif Top 40

14:00 17:00


Oudste sperma ter wereld na 100 miljoen jaar ontdekt in vrouwelijk mosselkreeftje

Written by on 26 september 2020

Zoals gezegd fossiliseren mosselkreeftjes makkelijk, maar het gaat dan bijna uitsluitend om hun verkalkte schilden. Zacht weefsel dat erg waardevolle informatie kan geven over hun evolutie, wordt bijna nooit teruggevonden. 

Hier was dat echter wel het geval en de onderzoekers waren in staat om met röntgen-micro-computertomografie driedimensionele hogeresolutiebeelden te verkrijgen van de bewaarde zachte organen, ook van de voortplantingsorganen en van reuzenspermatozoïden.

Mosselkreeftjes hebben namelijk een opmerkelijk voortplantingssysteem: de mannetjes hebben twee hemipenes -het meervoud van hemipenis, halve penis- en de vrouwtjes hebben twee gepaarde vagina’s. 

En de mosselkreeftjes hebben bovendien zogenoemd reuzensperma, dat in dit geval zowat een derde van de lengte van het mannetje haalde. Mosselkreeftjes zijn daarmee, samen met de fruitvliegjes, buitenbeentjes in de natuur. De meeste mannetjes in de dierenwereld produceren immers minuscule spermatozoïden in gigantische hoeveelheden, tientallen miljoenen. 

Mosselkreeftjes en fruitvliegjes gaan daarentegen voor kwaliteit boven kwantiteit en produceren weinig maar erg grote spermatozoïden. Bij fruitvliegen kunnen de spermatozoïden, die meestal opgerold zijn, wel bijna 6 centimeter lang zijn als ze ontrold worden, 20 keer de lichaamslengte van het vliegje. Bij mosselkreeftjes kan het sperma 4,6 keer de lichaamslengte halen.

“Dat komt neer op ongeveer 7,3 meter voor een mens van 1,7 meter, dus het vraagt een enorme hoeveelheid energie om die te produceren”, zei mede-auteur van de studie Renate Matzke-Karasz, paleontoloog aan de Ludwig-Maximilians-Universität in München. 

Het enorme sperma vraagt ook speciale voortplantingsorganen zoals de Zenkerorganen bij de mannetjes -spermapompen die het reuzensperma bij het vrouwtje inbrengen- en lange spermakanalen en een grote ‘sperma-ontvanger’ bij de vrouwtjes.

Het is in het lichaam van een van de vrouwtjes dat het reuzensperma nu is gevonden, wat erop wijst dat zij bevrucht moet zijn enkele ogenblikken voor de mosselkreeftjes vast kwamen te zitten in het hars.