Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Live

00:00 06:00

Current show

Xclusif Live

00:00 06:00


Welles-nietesspelletje over testcapaciteit: voorlopig geen preventieve coronatests in Vlaamse woonzorgcentra

Written by on 25 september 2020

Maar volgens minister Philppe De Backer (Open VLD), bevoegd voor test- en tracingcapaciteit, is er helemaal geen probleem. Hij wijst erop dat er met de deelstaten was afgesproken dat er tot 1.000 preventieve tests per dag konden gebeuren. “Ook de komende weken kunnen we dat perfect blijven doen”, zegt hij. “Er is geen stop in de testcapaciteit.”

“Alleen is er een situatie ontstaan waarbij voor volgende week verschillende woonzorgcentra tegelijkertijd een aanvraag hadden gedaan bij het Agentschap Zorg en Gezondheid, en de capaciteit was 6.000 testen per dag. Dat is natuurlijk iets wat moeilijk was.” Volgens De Backer is met het Agentschap Zorg afgesproken dat het huidige tempo van 1.000 preventieve tests per dag wel degelijk kan worden aangehouden, maar dat de tests van volgende week meer in de tijd moeten worden gespreid.

Conclusie volgens hem? Een tijdelijk probleem, zeg maar een soort flessenhals. “In Brussel en Wallonië blijft men die preventieve screenings gewoon uitvoeren. In Vlaanderen heeft men beslist om die preventieve screening stop te zetten. Ik betreur dat, want die capaciteit van 1.000 à 1.500 tests per dag voor preventieve screening blijft beschikbaar.”