Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00


Liveblog: Meer besmettingen, meer ziekenhuisopnames, volg nu LIVE de persconferentie over de coronacijfers

Written by on 25 september 2020

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Coronacijfers: meer besmettingen, meer ziekenhuisopnames

De coronacijfers in ons land blijven toenemen, zowel het aantal besmettingen als het aantal ziekenhuisopnames. Dat blijkt uit de voorlopige gegevens van het wetenschappelijke gezondheidsinstituut Sciensano.

  • In de week van 15 tot 21 september kwamen er elke dag gemiddeld 1.476 bevestigde besmettingen bij. Dat is 48 procent meer dan de week daarvoor (8 tot 14 september).
  • De besmettingsgraad in de laatste twee weken (8 tot 21 september) ligt op 156 per 100.000 inwoners. Dat is 144 procent meer in vergelijking met de twee weken daarvoor.
  • Tussen 18 en 24 september werden elke dag gemiddeld 62 nieuwe patiënten opgenomen in het ziekenhuis. Dat is een stijging met 60 procent tegenover de week tussen 11 en 16 september, toen waren er gemiddeld 39 ziekenhuisopnames per dag.
  • Gisteren, op 24 september, werden 84 mensen in het ziekenhuis opgenomen.
  • Eveneens gisteren, op 24 september, lagen 602 mensen met een coronabesmetting in het ziekenhuis, dat is een stijging met 9 procent. Van hen liggen er 104 op de dienst intensieve zorg (plus 9 procent).
  • Het aantal overlijdens blijft laag. Van 15 tot en met 21 september waren er gemiddeld 4 overlijdens per dag.
  • In de week van 15 tot 21 september werden elke dag gemiddeld 36.700 coronatests uitgevoerd.

U kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdens en ziekenhuisopnames terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano. 

Minder interesse voor Hasselt Kermis dan verwacht: tot 50 procent minder omzet

Hasselt Kermis lokt minder volk dan verwacht. De foorkramers schatten zelfs dat er 30 tot 50 procent minder omzet wordt gedraaid dan andere jaren. Eerder was er al een reserveringssysteem, maar dat werd afgevoerd omdat veel mensen die reserveerden niet kwamen opdagen.

Lees meer in het artikel:

Burgemeester roept jongeren Blankenberge op om zich bij de minste twijfel te laten testen

In Blankenberge zijn ze ongerust nadat er corona is uitgebroken onder enkele groepjes jongeren. Onder andere bij de scouts en de voetbalploeg. Burgemeester Daphné Dumery (N-VA) roept jongeren op om zich meteen te laten testen bij de minste symptomen:  “Wie nog maar de minste kriebel in de keel heeft, laat zich beter testen.”

Lees meer in het artikel:  

Directeur jeugdinstelling: “Absoluut vermijden dat er een nieuwe algemene lockdown komt”

De impact van de coronacrisis en de bijhorende maatregelen was bijzonder groot voor jongeren uit de bijzondere jeugdzorg die in een jeugdinstelling verblijven. Dat zei Geert Bots, de directeur van de gemeenschapsinstelling De Kempen in Mol in “De ochtend” op Radio 1.

Half maart gingen de jeugdinstellingen waar jongeren verblijven die er geplaatst werden door de jeugdrechter, in volledige lockdown. Jongeren konden geen bezoek meer ontvangen, mochten in de week niet meer naar school en in het weekend niet meer naar huis en alle programma’s werden opgeschort.

Bots hoopt dat er in de toekomst nooit meer zo’n algemene lockdown komt. Dat zal hij vandaag ook zeggen tijdens zijn getuigenis in de coronacommissie van het Vlaams Parlement. “We moeten werken aan gedifferentieerde aanpak en moeten vermijden dat we kwetsbare jongeren nog meer isoleren.”

Spoedarts Jan Stroobants: “Veiligheidsraad moet huiswerk opnieuw maken”

Roel Van Giel van de huisartsenvereniging Domus Medica, Jan Stroobants, voorzitter van de spoedartsen, en Geert Meyfroidt, voorzitter van de vereniging van intensieve geneeskunde, hebben een open brief geschreven na de Veiligheidsraad van woensdag. Ze willen een bijsturing van de maatregelen, om te vermijden dat de situatie van het voorjaar zich herhaalt.

“Wij waren verbijsterd”, zegt Jan Stroobants in “De ochtend”. “Wij zaten allemaal te wachten op een antwoord op de problemen die zich nu stellen en die er zitten aan te komen. We hadden gehoopt op een veilig en adequaat antwoord op een manier die begrijpelijk was. Maar de zowel de focus als de timing van wat is gezegd, is compleet fout.”

“De focus lag op het verminderen van maatregelen, of tenminste de perceptie van de vermindering van maatregelen. Maar de focus moet nu liggen op hoe wij onze oudere en kwetsbare bevolking gaan beschermen tegen de stijgende besmettingen en ziekenhuisopnames. De Veiligheidsraad moet zijn huiswerk opnieuw maken.”

Universiteit van Utrecht start met testen van coronasneltest

De universiteit van Utrecht, in Nederland, start vandaag met het testen van een coronasneltest. Zo’n sneltest vertelt binnen het kwartier of je al dan niet positief bent. Om de betrouwbaarheid van de test te onderzoeken, zullen testpersonen zowel een klassieke als een sneltest afleggen. Daarna worden de resultaten naast elkaar gelegd. Als blijkt dat de sneltesten voldoende betrouwbaar zijn, dan wil Nederland het systeem in november in het hele land uitrollen.

Recordaantal nieuwe dagelijkse besmettingen in Groot-Brittannië

In Groot-Brittannië is gisteren een recordaantal in nieuwe dagelijkse besmettingen opgetekend: er werden 6.634 besmettingen geregistreerd. Ook tijdens de eerste golf van de epidemie in Groot-Brittannië lag dat aantal nooit zo hoog. De testcapaciteit in maart en april lag wel veel lager en veel besmettingen werden toen niet opgemerkt.

Volgens Yvonne Doyle, de directeur van Public Health England, is het aantal nieuwe besmettingen hoe dan ook “een sterke waarschuwing voor ons allen. De signalen zijn duidelijk. De besmettingen stijgen in alle bevolkingsgroepen en we zien opflakkeringen in ziekenhuisopnames en opnames op intensieve zorg.”

Ze spoorde de Britten aan om de nieuwe, strengere maatregelen goed na te leven en om de nieuwe Covid-19-app van de National Health Service te downloaden. Die is gisteren gelanceerd in Engeland en Wales.

Binnenkort reservatiesysteem voor coronatesten?

Over enkele weken wordt er een reservatiesysteem voor coronatesten ingevoerd. Dat zegt Karine Moykens, hoofd van de werkgroep “testing & tracing” aan De Standaard en bevestigt ze aan VRT NWS.

Het systeem is bedoeld voor centra die zelf geen eigen systeem hebben. Bij zo’n reservatiesysteem is het de bedoeling dat mensen zich op voorhand “inschrijven” en dat gegevens als hun gsm-nummer, adres of testcode al bekend zijn. Daardoor zouden de testen zelf efficiënter moeten verlopen. Moykens hoopt dat op die manier de administratie bij triagecentra, testdorp en laboratoria verminderd wordt. “Dat betekent tijdswinst en een vermindering van de werklast voor de centra en geen wachttijden voor de persoon zelf”, klinkt het bij Moykens.

“Een moment van rust in moeilijke tijden”: apotheken bieden gedichten aan

In Wondelgem is het eerste gedicht op het uitstalraam van een apotheek geschilderd, en er volgen er nog. Een troostend gebaar in droeve coronatijden, een “wachtverzachter” voor wie soms buiten moet wachten om de apotheek binnen te gaan. Het initiatief van vzw Verb(l)ind en Poëziecentrum wordt gelanceerd op de Internationale Dag van de Apotheker. Vijftig gedichten zijn ook gebundeld in het boekje “We zouden naar zee gaan.”

Lees meer in het artikel:  

Meer dan 1.100 nieuwe besmettingen in Polen

Ook in Polen stijgt het aantal coronabesmettingen. Vanmorgen waren er meer dan nieuwe 1.100 besmettingen. Dat is vergeleken met ons land een stuk beter, want er zijn ruim 3 keer zoveel Polen. Vooral de steden Warschau en Krakau zijn getroffen en ook de mijnregio’s in het westen van het land. Er komen voorlopig geen nieuwe maatregelen. Volgens correspondent Marc Peirs is dat moeilijk, omdat er momenteel een grote politieke crisis heerst in Polen. In de lente was er in Polen wel een strenge lockdown.