Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 14:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 14:00


Onze topexperts dragen Duitsland als “coronavoorbeeld” aan, is dat terecht?

Written by on 24 september 2020

Dat alles leidde tot absurde situaties. Terwijl deelstaten als Beieren zo streng mogelijk wilden zijn, wilde die andere grote deelstaat, Noordrijn-Westfalen, het liefst zo weinig mogelijk maatregelen. Beide ministers-presidenten wilden zich zo graag profileren in het debat, beide worden genoemd om Merkel op te volgen.

Andere deelstaten in het oosten wilden dan weer zo snel mogelijk van alle coronamaatregelen af: in Thüringen wilde de linkse minister-president Ramelow het normale leven zelfs volledig terug.

In het kleine Mecklenburg-Vorpommern ging het schooljaar ook van start zonder mondmaskers, om een paar dagen later scholen te moeten sluiten door corona. Op een bepaald moment kon je in steden als Ulm, die verspreid liggen over twee deelstaten, aan de ene kant van Donau, wel naar de winkel, aan de andere kant niet.

Op de website van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken vind je alle maatregelen per deelstaat. Het zijn ellenlange documenten met soms subtiele verschillen. Ook onze collega’s van het Duitslandinstituut in Amsterdam proberen overzichten te geven, maar beperken zich tot de dichtsbijgelegen deelstaten. Naar Berlijn reizen over het vasteland, betekent dus minstens vier verschillende soorten regels checken. Een Duits beleid of een Duits politieke denken over corona, bestaat niet. 

(lees verder onder de foto)