Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00


Nieuw onderzoek: waarom worden sommige jonge en gezonde mensen toch zwaar ziek van het coronavirus?

Written by on 24 september 2020

Sommige jonge en gezonde mensen worden veel zieker van COVID-19 dan anderen in hun leeftijdsgroep. Zo zijn er twintigers zonder onderliggende aandoeningen die intensieve zorg nodig hebben. Uit twee onderzoeken blijkt dat de jongeren een tekort hebben aan een bepaalde groep eiwitten. Eiwitten van het type I-interferon, die het lichaam beschermen tegen virussen. 

Dertien genen zijn verantwoordelijk voor de productie van die speciale eiwitten. Maar uit één studie blijkt dat die dertien genen defect zijn: “Al snel werd duidelijk dat een aanzienlijk aantal ernstig zieke personen drager was van zeldzame varianten van deze genen”, legt Filomeen Haerynck uit. Het gevolg is een weerloze verdediging tegen indringers zoals virussen.