Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00


China heeft 380 “heropvoedingskampen” gebouwd om Oeigoeren en andere moslimminderheden vast te houden

Written by on 24 september 2020

De Oeigoeren leven voornamelijk in de autonome regio Xinjiang, in het noordwesten van China. Ze vormen er met 11 miljoen mensen zowat 45 procent van de bevolking in deze regio. De Oeigoeren zijn verwant met de Turken, hun taal behoort ook tot de Turkse talen. 

Peking probeert al jaren een grotere greep te krijgen op het gebied, onder meer door massaal Han-Chinezen te laten verhuizen naar Xinjiang.  Al jaren stuurt de Chinese overheid Oeigoeren naar deze kampen. Met zogenaamde “heropvoedingsscholen” probeert China sinds 2017 de strijd op te voeren tegen radicale islam. 

Maar mensenrechtenorganisaties verzamelden getuigenissen waaruit blijkt dat het eerder om concentratiekampen gaat waar gefolterd wordt. Naar schatting 1 tot 2 miljoen Oeigoeren zouden er opgesloten zitten.

Bekijk hieronder de video uit “Terzake” over het bezoek van VRT NWS aan een heropvoedingskamp in de Chinese provincie Xinjiang: