Current track

Title

Artist

Current show

Keep The 90’s

18:00 20:00

Current show

Keep The 90’s

18:00 20:00


Liveblog: Veiligheidsraad zit samen over coronamaatregelen, besmettingen en ziekenhuisopnames stijgen

Written by on 23 september 2020

Nederland zit in de knoei met zijn testcapaciteit: er worden dagelijks zowat 28.000 testes uitgevoerd, maar de gemeentelijke gezondheidsdiensten krijgen dagelijks ruim 39.000 verzoeken. Nederland heeft aan ons land de vraag gesteld om een deel van de labo’s hier te benutten. Dat schrijft De Tijd en is aan VRT NWS door het kabinet van bevoegd minister. Philippe De Backer (Open VLD). Op dit moment is het niet aan de orde dat België Nederland uit de nood helpt, stelt De Backer.

Het aantal besmettingen in Nederland is aan het stijgen. e teststraten van de Nederlandse gezondheidsdiensten kunnen opschalen, maar de klinische labo’s kunnen niet volgen met de verwerking van die tests. Er lopen gesprekken met ons land om een deel van de labo’s hier te benutten, en de Nederlandse testcapaciteit op te schroeven.

Nederland stelde de vraag drie à vier weken geleden voor het eerst, stelt De Backer. Ons land is zelf volop bezig de testcapaciteit op te schalen. “Over een kleine maand moeten we in staat zijn dagelijks 90.000 tests te verwerken, met 50.000 tests in erkende klinische labo’s en 40.000 in acht universitaire labo’s”, klinkt het bij De Backer. België gaat die capaciteit eerst zelf benutten, aldus De Backer.

“We hebben meteen duidelijk gemaakt dat het antwoord op die vraag altijd afhankelijk is van de timing en of we zelf voldoende ruimte hebben in de labo’s.” Ons land voert volgens de recentste cijfers, die van 12 tot 18 september, dagelijks gemiddeld 35.032 tests uit.