Current track

Title

Artist

Current show

Partyland

17:00 19:00

Current show

Partyland

17:00 19:00


Heeft de nieuwe financiering van de gehandicaptenzorg het leven van mensen met een beperking verbeterd?

Written by on 23 september 2020

Bij de overgang naar de persoonsvolgende financiering in 2017 kregen mensen die al in een voorziening zaten een budget toegewezen op basis van de vroegere subsidies van die voorziening. Sommige voorzieningen kregen meer subsidies dan andere. Na 2017 kregen mensen met dezelfde zorgnood dus niet hetzelfde budget. Die ongelijkheid wordt tussen 2020 en 2027 geleidelijk weggewerkt. Dat is correctiefase 2.

44 procent van de mensen ziet z’n budget de komende jaren stijgen, maar bij 53 procent zal het dalen, soms met meer dan 40 procent.  Dat veroorzaakt heel wat paniek en rechtszaken. Wie z’n budget ziet dalen krijgt zorggarantie (de garantie dat hij dezelfde zorg zal blijven krijgen) op voorwaarde dat hij niet van zorgaanbieder verandert.

Veel mensen kunnen hun zorgaanbieder dus niet meer verlaten omdat ze bij een andere zorgaanbieder met hun plots veel lagere budget minder zorg zouden krijgen. De eigen regie en de flexibiliteit die de persoonsvolgende financiering beloofde, blijft voor hen dus dode letter. Veel voorzieningen (in het bijzonder de dagcentra) moeten dezelfde zorg blijven leveren met veel minder geld en dus veel minder personeel.