Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00


Staking in gevangenissen tegen versoepeling coronaregels voor bezoek: vakbonden vinden het te vroeg

Written by on 22 september 2020

Kathleen Van De Vijver, woordvoerster van het gevangeniswezen, vindt de staking een spijtige zaak: “We  begrijpen dat het een moeilijk moment is om tot versoepelingen over te gaan wanneer de cijfers stijgen, maar net zoals in de vrije samenleving bestaat ook binnen het gevangeniswezen het besef dat niet enkel ingezet moet worden op preventie van besmettingen maar dat er ook over het psychosociaal welzijn van gedetineerde burgers en hun familie dient gewaakt te worden.”

Het gevangeniswezen wijst er ook op dat de coronapandemie voorlopig goed onder controle is gehouden binnen de gevangenismuren. Er zijn vandaag maar 14 gedetineerden die positief getest hebben op corona. Sinds maart waren het er in totaal 52, dat is 0,5 procent van het totale aantal gedetineerden, die met een tienduizendtal zijn.

Er is sinds het begin van de pandemie ook geen personeelslid besmet geraakt door een gedetineerde. In totaal zijn er 98 personeelsleden besmet geraakt, maar dat is dus buiten de gevangenis gebeurd. “Los van de cijfers stellen we ook vast dat gedetineerden dagelijks geconfronteerd worden met meer dan 4000 personeelsleden en andere personen die dagelijks de gevangenissen betreden en verlaten. In tegenstelling tot de gedetineerden krijgen zij wel meer mogelijkheden tot sociale contacten, reizen en zo meer, waardoor de kloof met de strenge maatregelen ten aanzien van gedetineerden en hun familie alsmaar groter wordt. Die kloof valt hoe langer hoe moeilijker uit te leggen en te rechtvaardigen. In andere sectoren zoals de woon-zorgcentra zien we tevens een zelfde tendens om de maatregelen aan te passen in het belang van het psychosociaal welzijn”, zegt het gevangeniswezen nog.

Maar dat kan snel veranderen, denkt Eddy De Smedt van de liberale vakbond: “In de speciale Covid-afdeling in de gevangenis van Brugge zien we de cijfers weer stijgen. Vandaag heeft men daar 19 besmette gedetineerden binnen. We hebben hard gewerkt om de cijfers onder controle te houden, laat die moeite niet voor niets geweest zijn.”

Herbeluister hieronder het gesprek met Eddy De Smedt van VSOA in “De ochtend” op Radio 1: