Current track

Title

Artist

Current show

X-Dance

00:00 06:00

Current show

X-Dance

00:00 06:00


Over “op de knieën gaan en iets doorslikken” en “de speeltijd is voorbij”: communicatie die wérkt, maar verziekt

Written by on 22 september 2020

Ook de kracht van herhaling is niet te onderschatten. “Als ik 100 keer op een dag zeg dat de Belgische politiek rond 3 aspecten draait – en je mag dat zelf invullen – begint iedereen dat ook te zeggen, en op een bepaald moment draait de Belgische politiek voor de luisteraar of de kiezer rond drie aspecten. Of dat nu klopt, of niet.”

En daar schuilt het gevaar. “Als iedereen simplistisch praat over politiek, over politieke partijen, over regeringsvorming, over “Het is de schuld van de sossen”, of over “het zijn de separatisten”, krijgt de kiezer het gevoel dat politiek rechtlijning en simpel is.”

De politici dragen hier dus enige verantwoordelijkheid. “Het wérkt, het zorgt voor extra aandacht: op dat vlak doen ze er dus goed aan, maar aan de andere kant verzieken ze een beetje de politieke sfeer door geen transparant beeld te geven van de Belgische politiek.” In elk geval speelt een simpele manier van communiceren in op “bepaalde mechanismen van het menselijk brein”. “We hebben nog altijd onze menselijke natuur en die maakt nu eenmaal ook denkfouten en laat zich soms meeslepen”, zegt De Vooght.

Wat moeten we hieruit leren? “Als journalist of analist moeten we dit soort dingen blijven blootleggen en de politici duidelijk maken dat het vertrouwen in de politiek daardoor niet zal stijgen.”