Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00


Liveblog – 486 mensen liggen besmet in ziekenhuis, rector Van de Walle smeekt studenten: “Hou het veiliger, alsjeblieft”

Written by on 22 september 2020

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Rector Van de Walle smeekt studenten: “Hou het veiliger, alsjeblieft”

De rector van de Gentse universiteit Rik Van de Walle heeft op Twitter aan de studenten gevraagd – zelfs gesmeekt – om het veel veiliger te houden dan gisteravond. Toen doken beelden op van drukte in de uitgaansbuurten, zoals de Overpoort. 

Om overlast te vermijden sloot de politie uit voorzorg de straat daar af. Om 1 uur gingen de cafés dicht en dat verliep vlotjes, laat de politie van Gent weten. Deze voormiddag staat alvast een evaluatievergadering met stads-en politiediensten gepland.

Bekijk hier de beelden van de drukte in Gent:

Lees hier het hele verhaal:

De coronacijfers op een rij

Het aantal coronabesmettingen in België blijft stijgen. In de week van 12 tot 18 september kwamen er elke dag gemiddeld 1.232 bevestigde besmettingen bij. Dat zijn er de helft meer dan de week daarvoor (een toename van 50,1%).

De voorbije week werden er elke dag zo’n 50 coronapatiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen en ook dat is een stijging (+60%). In totaal liggen er nu 486 mensen met corona in de ziekenhuizen. 87 onder hen liggen op de afdeling intensieve zorg.

Het aantal overlijdens door covid-19 blijft wel laag, en daalt zelfs nog lichtjes, van 3 naar 2.

15 scoutsleiders uit Kampenhout testen allemaal negatief

De vijftien scoutsleiders van Nederokkerzeel die sinds donderdag in quarantaine zitten in de parochiezaal van Kampenhout, zijn allemaal negatief op het coronavirus. Zaterdag moeten ze een tweede test ondergaan. Als ook die negatief is, mogen ze uit quarantaine. 

Lees hier hoe de vork aan de steel zat:

Niet meer verboden om naar rode zones te reizen, wél afgeraden

Vanaf vrijdag is het niet meer verboden om naar de zogenoemde rode zones in het buitenland te reizen. Maar het wordt nog wel strikt afgeraden. Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) heeft dat aangekondigd op een bijeenkomst van Europese buitenlandministers. België was de enige lidstaat met een echt verbod.

De Europese Commissie stelde onlangs voor om een gemeenschappelijke kleurencode in te voeren, met overal dezelfde reisadviezen. Volgens de minister moet er op Europees niveau nog veel werk verzet worden. Maar de aanpassing van de Belgische reisadviezen vormt alvast “een belangrijke stap met het oog op een echte coördinatie”, zo zegt Goffin.

Londen wil nieuwe golf indijken en sluit horeca vroeger

In Engeland moeten pubs en restaurants vanaf donderdag ten laatste om 22 uur de deuren sluiten. Dat heeft de regering maandagavond aangekondigd. Met de maatregel wil Londen de nieuwe golf van coronabesmettingen indijken. Ook zal er enkel nog aan tafel bediend mogen worden.

Lees hier het volledige artikel:

Een 48 urenstaking in de gevangenissen: bonden vinden intiem bezoek te vroeg

In de gevangenissen begint om 6 uur vanmorgen een 48 urenstaking. De drie vakbonden zijn het niet eens met een geplande versoepeling van de bezoekregels. Er zou weer fysiek en intiem contact mogelijk zijn tussen gedetineerden en bezoekers, en dat vinden de bonden te vroeg gezien de stijgende coronacijfers.

Het Gevangeniswezen zegt dat er weinig coronabesmettingen zijn bij de gedetineerden en dat er ook aandacht moet zijn voor hun psycho-sociaal welzijn.

Herbeleef de liveblog van 21 september

In Gent heeft de politie gisterenavond de Overpoort afgesloten om overlast te vermijden. Het is behoorlijk druk in de uitgaansbuurt. Wereldwijd zijn al meer dan 31 miljoen mensen besmet geraakt met het nieuwe coronavirus. De coronacijfers in ons land blijven stijgen. In de week van 11 tot 17 september kwamen er elke dag gemiddeld 1.196 bevestigde besmettingen bij, dat is een stijging met 62% tegenover een week eerder. De leeftijdsverdeling van de nieuwe gevallen lijkt ook stilaan te verschuiven naar een overwicht van de groep 10- tot 20-jarigen, dat meldt het Crisiscentrum. 

Herbekijk hier het coronanieuws in onze liveblog: