Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00


Hoe zit het intussen met de luchtkwaliteit tijdens corona? “Bonus is zo goed als weggesmolten”

Written by on 22 september 2020

Uitspraken doen over de toekomst, vindt Bauwens moeilijk, en ze wil waarschuwen voor overhaaste conclusies: zo zagen we dat in China de waarden eerst fel daalden tijdens de lockdown, om daarna weer stijgen en zelfs boven de oude pre-coronawaarden uit te komen. “Maar nu zijn die waarden opnieuw gedaald, voor juli en augustus zien we een vermindering van 10 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar in China.” 

Zolang er maatregelen blijven waardoor we minder met de auto rijden (het vrachtverkeer is structureel amper gedaald red.), verwacht Bauwens eventueel wel een mogelijk positief effect. Met andere woorden, als we massaal blijven telewerken, kan dat de luchtkwaliteit effectief vooruit helpen. Maar dat is niet het enige: ook beter isoleren kan helpen, zodat we minder fossiele brandstoffen moeten verbranden om onze huizen te verwarmen. Helemaal geen fossiele brandstoffen aanspreken is uiteraard nog beter. 

Op de onderstaande grafiek van het BIRA zien we bovenaan de toestand in maart en april, en onderaan die in juli en augustus, telkens vergeleken met één jaar geleden. Het vakje onderaan rechts is het belangrijkste: het toont de verschillen nu de lockdownmaatregelen versoepeld zijn. Dat grafiekje kleurt minder fel dan dat erboven, wat betekent dat verschillen tijdens de zomermaanden al heel wat kleiner waren dan tijdens de lockdownperiode.