Current track

Title

Artist

Current show

Keep The 90’s

18:00 20:00

Current show

Keep The 90’s

18:00 20:00


Verenigde Naties wordt 75: heeft de organisatie nog een hoofdrol op het wereldtoneel? Of staat ze straks voorgoed buitenspel?

Written by on 21 september 2020

De VN biedt ook neutraal terrein waar landen hun ongenoegen kunnen uiten, een soort veiligheidsklep. Dat zorgt ervoor dat politici niet meteen naar traditionele middelen, ook militaire, moeten grijpen indien er zich een crisis voordoet. Ze kunnen hun publieke opinie vertellen dat ze de zaak zullen aankaarten in de VN, wat al meteen voor een korte periode van afkoeling zorgt.

Binnen de VN zijn tegenstanders ook verplicht met elkaar in gesprek te gaan. Voor de camera’s lijken het vaak dovemansgesprekken, maar achter de schermen wordt er wel degelijk gepraat tussen vijanden. De VN kan ook bepaalde ontwikkelingen in gang zetten waarbij het als individueel land moeilijk wordt om aan de zijkant te blijven staan. De VS heeft zich wel teruggetrokken uit het klimaatakkoord van Parijs, maar heeft daarvoor ook enorm veel kritiek gekregen, zelfs van traditionele bondgenoten in Europa.