Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 14:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 14:00


Mannelijke bavianen met goede vriendinnen leven langer

Written by on 21 september 2020

Het onderzoeksteam gebruikte statistische technieken om het mortaliteitsrisico – de kans om te sterven – te berekenen voor elke leeftijd van de bavianen, aan de hand van schaarse gegevens,  en onderzocht daarna of het verband tussen overleven en vriendschappen hetzelfde was voor mannelijke en vrouwelijke bavianen. 

Sinds 1971 hebben onderzoekers individuele bavianen (Papio cynocephalus, gele bavianen) bijna dagelijks gevolgd in het zuiden van Kenia als onderdeel van het Amboseli Baboon Research Project. Ze noteerden met wie de bavianen sociaal omgingen en hoe het hen verging in de loop van hun leven.

Beste vrienden bij bavianen gaan uiteraard niet samen iets drinken, maar ze brengen samen tijd door met elkaar te vlooien – een geven en nemen waarbij ze dicht bij elkaar zitten en elkaars vacht strelen en onderzoeken, op zoek naar teken en andere parasieten. “Het is de manier waarop bavianen banden aanhalen en hun stress verminderen, en het helpt hen ook enigszins met hun lichaamshygiëne”, zei Alberts. 

Mannetjes besteden erg weinig tijd aan het vlooien van elkaar, maar ze doen dat wel met vrouwtjes, en niet alleen als de vrouwtjes vruchtbaar zijn.

Het team analyseerde de gegevens van 277 mannetjes en 265 vrouwtjes en schatte de sterkte in van de banden in de vriendenkring van elke baviaan door op te meten hoeveel tijd hij of zij doorbracht met het vlooien van zijn of haar dichtste vrienden. 

Het team toonde voor het eerst bij wilde apen aan dat, weinig verrassend, beide geslachten baat hebben bij sterke sociale banden. Net zoals mensen, “leven mannelijke bavianen langer als ze sociaal verbonden zijn”, zei Alberts. 

Mannetjes die sterke vriendschapsbanden hadden met vrouwtjes, hadden 28 procent meer kans om hun volgende verjaardag te halen dan hun sociaal geïsoleerde tegenhangers. 

Het team ontdekte dat de keerzijde van de vriendschaps-medaille, sociale isolatie, een grotere bedreiging kan zijn voor het overleven van de mannetjes dan de stress en de gevaren waaraan ze blootstaan als ze zich een weg naar boven vechten in de sociale rangorde van de groep. Anderzijds lijken mannetjes die voor hun leeftijd een hoge positie innemen in die sociale rangorde, dan weer een kortere levensverwachting te hebben.