Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Live

00:00 06:00

Current show

Xclusif Live

00:00 06:00


Formatie (alweer) in het slop: gaan we dan toch naar verkiezingen? Dit zijn de mogelijke scenario’s

Written by on 21 september 2020

Dat is vervelend – omdat het imago van de Wetstraat daarmee toch alweer wat verder beschadigd wordt – maar niet onmogelijk. Lachaert en Rousseau die nog een rondje draaien, bijvoorbeeld, misschien met de titel van formateur. Dat laatste is toch niet meer dan semantiek: beide voorzitters hebben geen ambitie om zelf premier te worden.

En dan beslissen de Vivaldipartijen (de SP.A, de PS, Open VLD, de MR, Groen, Ecolo en CD&V) helemaal aan het einde van het verhaal wie premier wordt, nadat de inhoudelijke twistpunten zijn weggewerkt (want die zijn er ook nog altijd natuurlijk).

Dat kan zelfs een voordeel hebben: hoe meer factoren worden meegenomen in een onderhandeling, hoe meer er kan geschoven worden. Misschien is het wel dit scenario waarop Bouchez mikt. Misschien wil hij met zijn onbuigzame opstelling in de premierkwestie inhoudelijke toegevingen afdwingen. Misschien is Bouchez niet zo’n groot ego als velen denken, eentje dat volgens de kwatongen enkel over zichzelf kan praten, en gaat hij rationeler te werk dan sommigen denken. 

In elk geval hoor je zo al de verklaring voor dit nieuwe uitstel uitgesproken worden, daar op het trottoir van de Wetstraat. Het gaat om de inhoud en niet om de postjes.