Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00


Vikingen waren niet allemaal Scandinaviërs blijkt uit grootste DNA-onderzoek skeletten ooit

Written by on 20 september 2020

Twee andere conclusies uit het onderzoek zijn dat de expedities in het begin van het Tijdperk van de Vikingen een lokale aangelegenheid waren, waaraan mensen die familie van elkaar waren deelnamen, en dat de identiteit van Viking niet beperkt was tot mensen van Scandinavische afkomst. 

De eerste conclusie blijkt uit een scheepsgraf in Estland. Daar waren vier broers begraven die op dezelfde dag gestorven waren, en de rest van de mensen in de boot leken genetisch erg op de broers en op elkaar. Dat suggereert dat ze waarschijnlijk allemaal afkomstig waren van een kleine stad of een klein dorp ergens in Zweden. 

De tweede conclusie blijkt uit het feit dat skeletten in beroemde Vikinggraven op onder meer de Schotse Orkney-eilanden, in werkelijkheid plaatselijke inwoners waren die mogelijk een Viking-identiteit hadden aangenomen en begraven werden als Viking. 

“Individuen met twee genetisch Britse ouders die als Viking begraven zijn, zijn gevonden op de Orkney-eilanden en in Noorwegen”, zei eerste mede-auteur doctor Daniel Lawson van de University of Bristol. 

“Belangrijk is dat onze resultaten aantonen dat de ‘Viking-identiteit’ niet beperkt was tot mensen met een Scandinavische genetische afkomst. Twee skeletten op Orkney die begraven werden met Vikingzwaarden in graven in Vikingstijl, zijn genetisch vergelijkbaar met hedendaagse Ierse en Schotse mensen. Mogelijk zijn het de oudste Pictische genomen die ooit bestudeerd zijn”, zei mede-auteur professor Søren Sindbæk van het Moesgaard Museum in Denemarken. 

De Picten waren een Keltisch sprekend volk dat gedurende de Late Bronstijd en de vroege Middeleeuwen leefde in wat u oostelijk en noordelijk Schotland is.  

“Dit is de eerste keer dat we de evolutie van genetische varianten onderhevig aan natuurlijke selectie gedetailleerd kunnen bekijken gedurende de laatste 2.000 jaar van de Europese geschiedenis”, zei eerste mede-auteur Fernando Racimo van de Københavns Universitet. “De genomen van de Vikings laten ons toe te ontwarren hoe de evolutie speelde voor, tijdens en na de bewegingen van de Vikings doorheen Europa. Die hadden een invloed op genen die verbonden zijn met belangrijke eigenschappen als immuniteit, pigmentatie en stofwisseling. We kunnen ook de fysieke verschijning van de oude Vikingsen beginnen afleiden en die vergelijken met moderne Scandinaviërs.” 

De genetische erfenis van de Vikings leeft vandaag nog voort: geschat wordt dat zes procent van de bevolking van het Verenigd Konikrijk Viking-DNA in zijn genen heeft, terwijl dat in Zweden tien procent is. 

“De resultaten veranderen de perceptie van wie een Viking in werkelijkheid was. De geschiedenisboeken zullen herzien moeten worden”, zei professor Willerslev. 

De studie van het internationale team is verschenen in Nature. Dit artikel is gebaseerd op een persmededeling van het St John’s College van de University of Cambridge.