Current track

Title

Artist

Current show

Keep The 90’s

18:00 20:00

Current show

Keep The 90’s

18:00 20:00


Donald Trump: “Zeer snel opvolger voor opperrechter Ruth Bader Ginsburg, en het zal een vrouw zijn”

Written by on 20 september 2020

Ruth Bader Ginsberg (87) overleed vrijdag aan de gevolgen van pancreaskanker. Ze was wellicht de meest bekende rechter in de Verenigde Staten en populair door haar progressieve standpunten en haar strijd voor vrouwenrechten. Haar overlijden, zo kort voor de presidentsverkiezingen op 3 november, wordt nu een belangrijk politiek thema.

Opperrechters in het Amerikaanse Hooggerechtshof, het hoogste rechtscollege van het land, worden benoemd voor het leven. Uitspraken van het Hooggerechtshof hebben een grote invloed op de koers die de Verenigde Staten ideologisch vaart. Als een president een nieuwe rechter kan voordragen, kan hij dus zijn stempel drukken op het beleid, nog lang nadat hij geen president meer is.

En daar gaat nu de discussie over, want kan/mag Trump nog voor de verkiezingen een kandidaat aanduiden en kan/mag de Senaat nog over die voordracht stemmen? De Democraten hebben Trump gevraagd om de benoeming van een nieuwe opperrechter over de verkiezingen heen te tillen. Maar Trump vraagt dat de Senaat de voordracht zo snel mogelijk in behandeling neemt. De leider van de Republikeinse meerderheid in de Senaat heeft dat al toegezegd.