Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Live

00:00 06:00

Current show

Xclusif Live

00:00 06:00


The Notorious RBG: een superdiva in het Hooggerechtshof van de VS

Written by on 19 september 2020

In de zaak Frontiero v. Richardson zegt ze: “Ik zag mezelf als een soort kleuterleidster die de rechters iets met handen en voeten moest uitleggen, met engelengeduld”. Ze vergeleek haar cliënte met hun eigen dochters en kleindochters, zodat ze het zouden snappen. Want deze negen mannen wisten werkelijk niets over de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Ivoren toren-mannen. Dié tijd, dus. De Ruth Bader Ginsburgaanpak, ten voeten uit. Honing op azijn gieten. Met woede en haat vernietig je jezelf. Als je haat, verlies je, zegt ze.  De zachte aanpak, die van de kleuterleidster, met rationele argumenten. 

Ze lijkt op een oude vrouw, een kleine gestalte, gedrongen, beetje starre blik bij momenten. Ze is ook oud geworden, maar bleef erg vitaal. Ooit was ze zeer knap, heel aantrekkelijk. Een vrouw van Joodse komaf, met Russisch-Oostenrijks bloed. Brooklynite. Op zomerkampen speelde ze al de wijze vrouw, de stand-in rabbijn, experte van de joodse wet en wijsheid.

(lees verder onder de foto)