Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00


Ook elders stijgen de coronacurves: hoe pakken de landen rondom ons dat aan? En wat kunnen we ervan leren?

Written by on 19 september 2020

In België staat er woensdag een nieuwe Veiligheidsraad op het menu, dan zullen we weten of er bij ons ook strengere maatregelen komen.

Biostatisticus Geert Molenberghs hoopt alvast dat de Veiligheidsraad de situatie in de landen rondom ons goed bestudeert. “We kunnen moeilijk ons beleid in het ijle doen, zonder rekening te houden met onze buurlanden. Ik hoop dat men die reality-check goed overschouwt. Want er is een enorme spagaat tussen de Europese landen, zowel qua besmettingen als qua maatregelen. Letland, Finland of Cyprus zijn bijvoorbeeld bij de besten van de klas, Spanje daarentegen hinkt helemaal achterop, met een incidentie van 270 besmettingen per 100.000 inwoners. In Madrid is één op de vier testen positief.” Ter vergelijking: in België zijn er 88 besmettingen per 100.000 inwoners.

In de meeste landen maken ze dezelfde analyse, zegt hij: “De oorzaak van de heropflakkering is te wijten aan onze sociale contacten in informele kring en aan terugkerende reizigers. Dat is een reden te meer om de buurlanden goed in de gaten te houden, we moeten bijvoorbeeld veel meer schrik hebben van Spanje dan van Italië.”

Ook Molenberghs ziet dat ze in veel delen van Europa nu eerder regionale maatregelen nemen. “Dat kader bestaat sinds de zomer ook bij ons en is ook al toegepast, denk maar aan Antwerpen. We zouden dat nu opnieuw kunnen doen, bijvoorbeeld in de provincie Luik of in Brussel.”

“België met Finland vergelijken zou niet eerlijk zijn, maar we zouden ons best spiegelen aan Duitsland. Niemand is perfect, maar Duitsland is een realistisch voorbeeld, een veel beter voorbeeld dan Spanje of Frankrijk. Zij slagen erin om de epidemie al die maanden lang al onder de knoet te houden. Ik denk dat we het Duitse voorbeeld eigenlijk te weinig bestudeerd hebben.”