Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00


De chaos op Lesbos: falend beleid?

Written by on 19 september 2020

In de nacht van 8 op 9 september brak een hevige brand uit in het opvangcentrum voor asielzoekers in Moria, op het Griekse eiland Lesbos. Twaalf à dertienduizend mensen, onder wie vierduizend kinderen, werden in één klap dakloos. Hoewel hun leefomstandigheden ook voordien al voor contestatie vatbaar waren, werd hun situatie van dag één op dag twee nog meer precair.

De Griekse overheid reageerde snel en daadkrachtig: ze bouwde terstond  tentenkampen. Veerboten en marineschepen werden ingezet voor noodopvang. Afgezien van de bedenkingen bij het humane karakter van sommige opvangplaatsen, verdient de doelgerichte ad-hocreactie in elk geval waardering. Zo snel en daadkrachtig als de Griekse overheid reageerde, zo afwachtend en weinig accuraat was de initiële reactie van de Belgische overheid op deze Europese crisis. 

(lees verder onder de foto)