Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00


Agressieve geluiden, een alligator op helium en narcistische wenkbrauwen: dit zijn de winnaars van de Ig Nobelprijzen

Written by on 18 september 2020

Management
Xi Guang-An, Mo Tian-Xiang, Yang Kang-Sheng, Yang Guang-Sheng en Ling Xian Si, vijf professionele huurmoordenaars uit Guangxi, China, worden beloond met de Ig Nobel voor management. Dat ging zo. Xi Guang-An sloot een contract af voor een huurmoord en werd ervoor betaald. Hij besteede de opdracht vervolgens uit aan Mo Tian-Xiang, die op zijn beurt de opdracht uitbesteedde aan Yang Guang-Sheng, die op zijn beurt de opdracht uitbesteedde aan Ling Xian-Si. Elke huurmoordenaar kreeg een kleiner aandeel van het geld. En niemand voerde de opdracht uiteindelijk uit.

Referentie: Meerdere nieuwsbronnen.

Materiaalwetenschappen
Een groep wetenschappers wilden uittesten of er een grond van waarheid zit in een oude Inuït-legende. Een man zou volgens die legende van zijn eigen uitwerpselen een mes hebben gemaakt.Om dat na te bootsen, vroren de wetenschappers echte menselijke uitwerpselen in tot -50 graden Celsius. Daarna werden de randen scherp geveild en kwam de echte test: het snijiden van vlees snijden. Maar de “poepmessen” faalden. Met hun onderzoeken wilden de wetenschappers laten zien dat er veel verhalen rondgaan die zijn gebaseerd op nep of onbewezen wetenschap.

Referentie: “Experimental Replication Shows Knives Manufactured from Frozen Human Feces Do Not Work,” Metin I. Eren, Michelle R. Bebber, James D. Norris, Alyssa Perrone, Ashley Rutkoski, Michael Wilson, and Mary Ann Raghanti, Journal of Archaeological Science: Reports, vol. 27, no. 102002, October 2019.

Medische opvoeding
De Ig Nobel voor medische opvoeding gaat naar Jair Bolsonaro (president van Brazilië), Boris Johnson (premier van het Verenigd Koninkrijk), Narendra Modi (premier van India), Andrés Manuel López Obrador (president van Mexico), Alexander Lukashenko (Wit-Rusland), Donald Trump (president van de VS), Recep Tayyip Erdogan (Turkije), Vladimir Poetin (president van Rusland) en Gurbanguly Berdimuhamedow (Turkmenistan). Volgens de organisatie “omdat ze de Covid 19-crisis gebruikt hebben om de wereld te leren dat politici een groter en rechtstreekser effect kunnen hebben op leven en dood dan wetenschappers en dokters.”

Het is al de tweede keer dat de Wit-Russische president Lukashenko een Ig Nobel wint. In 2013 kreeg hij de Ig Nobel voor de vrede omdat hij het illegaal maakte om in het openbaar te applaudisseren.

Referentie: Meerdere nieuwsbronnen.

Psychologie
Hoe herken je een pathologische narcist, iemand met een te grote liefde voor zichzelf, die bewonderd wil worden en succesvol wil zijn, en andere mensen daarvoor durft te kwetsen? Misschien zijn er wel fysieke trekken in iemands gezicht waaruit je dat kan afleiden. Uit het onderzoek dat een Ig Nobel voor psychologie gewonnen heeft, blijkt dat opvallende wenkbrauwen een kenmerk kunnen zijn van groots narcisme.

Referentie: “Eyebrows Cue Grandiose Narcissism,” Miranda Giacomin and Nicholas O. Rule, Journal of Personality, vol. 87, no. 2, 2019, pp. 373-385.

Vrede
De regeringen van de vijandige buurlanden India en Pakistan, voor hun diplomaten die herhaaldelijk bij elkaar aanbelden in het midden van de nacht. En dan wegliepen voor iemand de kans had de deur te openen.

Refentie:  Meerdere nieuwsbronnen.