Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00


Van recordaantal zandschildpadden tot eerste “mannetje” op de maan: dit zijn de nieuwe Belgische Guinness World Records

Written by on 17 september 2020

Naast Belgische records uit 2019, staan er in de nieuwste editie ook nog oudere. Bijvoorbeeld de zwaarste pompoen ter wereld, 1.190,49 kilogram, een record uit 2016 – gefeliciteerd Mathias Willemijns – en ook het eerste beeldje op de maan. 

Dat 8,5 cm lange beeldje uit aluminium, ‘Fallen astronaut’, werd gemaakt door de Belgische kunstenaar Paul Van Hoeydonck en op 2 augustus 1971 werd het door de Amerikaanse Apollo 15-astronauten David Scott en James Irwin op de maan geplaatst, op de landingsplaats Hadley-Apennine. 

Het kleine mannetje stelt een ‘gevallen astronaut’ voor en de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA wilde zo de Russische en Amerikaanse astronauten herdenken die gestorven zijn tijdens hun werk.

Naast het beeldje staat dan ook een gedenkplaatje met de namen van 14 gestorven astronauten, onder meer de bemanning van ‘Apollo 1’, die in 1967 in een brand tijdens een lanceringstest omkwamen, en de bemanning van Soyoez 11 van de Sovjets, die zowat een maand voor het beeldje op de maan geplaatst werd, stierven tijdens de terugreis van het Saljoet 1-ruimtestation omdat de druk in hun capsule was weggevallen.