Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00


Liveblog – Gemiddeld 807 besmettingen per dag, 160.000 mensen vroegen corona-ouderschapsverlof aan

Written by on 17 september 2020

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Het coronavirus in ons land: wat zijn de dagelijkse cijfers?

In de week van 7 tot 13 september hebben gemiddeld 807 mensen positief getest per dag, dat is een stijging met 56% tegenover de week daarvoor. 

Het aantal ziekenhuisopnames blijft relatief laag, maar stijgt wel snel: de voorbije week werden elke dag gemiddeld 35 coronapatiënten opgenomen in onze ziekenhuizen, de week ervoor waren dat er maar 21 per dag. Op 16 september lagen er in totaal 353 mensen in het ziekenhuis, 74 patiënten onder hen op intensieve zorg. 39 mensen worden/werden beademd. 

Ook het aantal overlijdens blijft laag, elke dag sterven er zo’n 3 mensen die besmet waren met COVID-19.

Meer dan 160.000 mensen vroegen het corona-ouderschapsverlof aan

Sinds mei hebben al meer dan 160.000 mensen het corona-ouderschapsverlof aangevraagd. Dat blijkt uit cijfers van de RVA (Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening). Nog eens bijna 40.000 mensen vroegen in die periode het gewone ouderschapsverlof aan.

Corona-ouderschapsverlof is een vorm van loopbaanonderbreking die de regering tijdelijk heeft ingevoerd tijdens de coronacrisis om ouders te ondersteunen. Meer dan dubbel zoveel mensen als vorig jaar hebben zo de voorbije vier maanden een vorm van ouderschapsverlof kunnen opnemen, zegt minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V). Corona-ouderschapsverlof opnemen kan nog tot eind deze maand. De minister hoopt op een verlenging.

Het corona-ouderschapsverlof was/is er voor ouders met minstens één kind jonger dan 12. Zij konden deeltijds werken of één dag per week thuisblijven. 

AP2011

De Druivencross in Overijse gaat (voorlopig) wel door

Begin deze week werd de veldrit in Diegem afgelast door corona, maar de veldrit in Overijse gaat wel door. Die wordt gereden op 1 november. Er is gisteren overleg geweest tussen de organisator van de Druivencross en de burgemeester van Overijse om te bekijken of de veldrit coronaveilig georganiseerd kan worden.

Voorlopig wordt de wedstrijd dus niet geschrapt tenzij de Nationale Veiligheidsraad de komende weken nog andere beslissingen neemt of de besmettingscijfers in Overijse plots erg zouden toenemen. 

1 op de 3 zegt 3 maanden na de besmetting nog steeds hulpbehoevend te zijn

Coronapatiënten die nooit in het ziekenhuis zijn opgenomen, kunnen maanden na hun besmetting nog steeds hulpbehoevend zijn. Dat blijkt uit een onderzoek waar de universiteit van Hasselt aan heeft meegewerkt. Bijna 1 op de 3 van de 210 ondervraagde patiënten zegt drie maanden na de besmetting nog steeds hulp nodig te hebben bij dagelijkse activiteiten. Opvallend: het gaat om relatief jonge mensen.

Lees hier het volledige artikel:

Herbekijk onze liveblog van woensdag 16 september

Buitenlandse Zaken geeft Amsterdam en Wenen vanaf vrijdag code rood. Viroloog Steven Van Gucht weerlegt dat het virus milder is geworden. “Het virus is nog steeds exact hetzelfde als in maart of april.”

Herbekijk het coronanieuws in onze liveblog van 16 september: