Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Live

21:00 24:00

Current show

Xclusif Live

21:00 24:00


Live – Eerste krachtmeting in de Kamer tussen partijen die werken aan nieuwe regering en N-VA en Vlaams Belang?

Written by on 17 september 2020

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Onmiddellijk commotie in de Kamer

N-VA-fractievoorzitter Peter De Roover vraagt bij de opening van de zitting onmiddellijk om een regeringsverklaring van premier Wilmès en een vertrouwensstemming over de minderheidsregering. Hij wordt door Kamervoorzitter Patrick Dewael onmiddellijk doorverwezen naar het debat daarover later deze namiddag. “Na de interpellatie kunnen alle soort van moties naar voren gebracht.”

Onder meer De Roover zelf, Jean-Marie Dedecker en Barbara Pas van Vlaams Belang voeren luidkeels protest. Dewael probeert, met enige moeite, verder te gaan met de agenda.

“Twee primeurs” in de Kamer vandaag?

Normaal had premier Wilmès opnieuw de steun moeten komen vragen voor haar minderheidsregering, ze had dat 6 maanden geleden beloofd. “Maar dat gaat dus niet gebeuren”, zegt VRT NWS-Wetstraatjournalist Bart Verhulst. “De onderhandelaars voor de nieuwe regering hebben afgesproken dat premier Wilmès nog kan blijven zitten tot 1 oktober. Tegen dan moet er een nieuwe regering zijn.”

Maar de oppositiepartijen zijn daar niet over te spreken. “Zij gaan toch proberen een stemming over de steun aan Wilmès uit te lokken. De partijen van de nieuwe regering die in de steigers staat, zullen dat proberen te verhinderen.”

“Zo krijg je straks twee primeurs: N-VA en Vlaams Belang die in de oppositie aan één zeel trekken en de partijen van de toekomstige Vivaldi-regering die kleur moeten bekennen om dat manoeuvre tegen te houden.”