Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00


Liveblog – Al twee dagen meer dan 1.000 nieuwe besmettingen, per dag belanden gemiddeld 33 patiënten in ziekenhuis 

Written by on 16 september 2020

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

De dagelijkse coronacijfers

In de week van 6 tot 12 september hebben gemiddeld 779 mensen positief getest per dag, dat is een stijging met de helft tegenover de week daarvoor. Vorige week vrijdag en donderdag werden er telkens op één dag tijd meer dan 1.000 nieuwe besmettingen vastgesteld, vrijdag waren dat er meer dan 1.100.

Het aantal ziekenhuisopnames blijft relatief laag, maar stijgt wel snel: de voorbije week werden elke dag gemiddeld 33 coronapatiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen, de week ervoor waren dat er maar 21 per dag. Ook het aantal overlijdens blijft erg laag, elke dag sterven er zo’n 3 mensen in België die besmet waren met het coronavirus.

Het is een vraag die we van veel mensen krijgen: hoe zit het nu precies met die stijgende coronabesmettingen?

In onderstaand artikel leggen we het uit:

Al 5 miljoen Indiërs liepen het coronavirus op

In India is de kaap van 5 miljoen coronabesmettingen gerond. Op één dag kwamen er meer dan 90.000 besmettingen bij en stierven er 1.300 mensen.

India is na de Verenigde Staten het tweede land in de wereld waar meer dan 5 miljoen mensen het virus hebben opgelopen.

President Trump herhaalt dat vaccin er is in oktober

Een vaccin voor het coronavirus is mogelijk al binnen drie of vier weken klaar, heeft de Amerikaanse president Donald Trump herhaald. Dat zou vóór de presidentsverkiezingen van 3 november zijn. “We zijn heel dichtbij”, sprak Trump op een kiezersbijeenkomst in de stad Philadelphia.

“Als je de waarheid wilt weten”, zei Trump. “De vorige regering zou mogelijk jaren nodig hebben gehad voor een vaccin vanwege de FDA (de geneesmiddelentoezichthouder, red.) en alle goedkeuringen. En wij zijn er weken van af: het kunnen drie, of vier weken zijn.”

Europa liet al weten dat het voor een vaccin eerder mikt op het einde van dit jaar. “Ik schat dat tegen december de eerste dosissen gaan aankomen bij de verschillende lidstaten”, reageerde Sandra Gallina van het Europees Directoraat-generaal Gezondheid en Voedselveiligheid begin deze maand. “Een heel belangrijk element is dat het vaccin effectief en veilig moet zijn. We gaan daar voor alle duidelijkheid niet op beknibbelen.”

Herbeleef de liveblog van dinsdag 15 september

Premier Sophie Wilmès (MR) zegt in een videoboodschap dat we “ons best moeten blijven doen”, maar die boodschap gaat het gedrag van de mensen niet veranderen, zeiden Herman Goossens in “Terzake” en medisch filosoof Ignaas Devisch in het Canvasprogramma “De afspraak”. 

Herlees hier nog eens onze liveblog van 15 september: