Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 14:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 14:00


De zon is begonnen aan een nieuwe cyclus (en dat weten we dankzij Belgische wetenschappers)

Written by on 16 september 2020

Het onderscheid tussen een hevige en een zwakke cyclus maakt voor de meesten onder ons weinig uit. Maar voor ingenieurs en onderzoekers die met satellieten werken is het verschil wel degelijk belangrijk.  “Als de zon erg actief is, worden er elektrisch geladen deeltjes in de ruimte geslingerd”, legt Berghmans uit. “Die kunnen satellietsignalen verstoren. Uw gps die met satellietsignalen werkt, zal u nog altijd op uw bestemming kunnen brengen omdat die het reisdoel niet tot op de meter juist moet bepalen. Maar gps-toestellen die bijvoorbeeld op boorplatformen gebruikt worden, moeten wel nauwkeurig het doel bepalen. Een boring die maar een paar centimeter afwijkt van het vastgelegde doel, kan al fatale gevolgen hebben. Ingenieurs die boorplatformen bedienen, houden dan ook rekening met zonneactiviteit.”