Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 18:00


400 jaar geleden vertrok de Mayflower naar Amerika, nu ook aandacht voor inheemse volkeren bij herdenking

Written by on 16 september 2020

De kolonisten waren totaal niet voorbereid op de barre winter in Amerika. De helft van hen was binnen de 12 maanden overleden aan honger en ziektes. “Als ze niet waren geholpen door de plaatseljke bevolking, de Wampanaog, dan had niemand van hen het overleefd”, zegt Adrian Vinkes van het feestcomité.

Hij bekijkt de overtocht en de stichting van wat zou uitgroeien tot het hedendaagse Amerika, met een dubbele bril. “Je had de nobele pelgrims die het christendom en democratische waarden wilden meenemen om de “grote Amerikaanse natie” op te bouwen. Maar er was ook de impact van de massakolonisatie en landexploitatie op de inheemse bevolking. De meeste Wampaong stierven door ziektes of werden in de loop van de volgende jaren verhandeld als slaven of uitgemoord.”

(Lees voort onder de foto)