Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00

Current show

Xclusif Non-Stop

00:00 06:00


Welke prioriteiten hebben Europarlementsleden voor het komende Europees werkjaar?

Written by on 15 september 2020

Over welke belastingen gaat het dan? Voorstanders Vautmans (Open VLD), Peeters (CD&V), De Sutter (Groen) en Van Brempt (SP.A) willen Europese belastingen op drie verschillende manieren heffen:

  • een taks op de winsten van digitale bedrijven (digitaks)
  • een plastictaks en 
  • een CO2-importheffing, of het Carbon Border Adjustment Mechanism. 

Via dit laatste mechanisme zal er een extra taks geheven worden op goederen die de Europese interne markt binnenkomen en niet voldoen aan de Europese klimaatnormen. Zo wordt een gelijk speelveld gecreëerd tussen alle goederen, die binnen of buiten de Europese Unie zijn geproduceerd. Peeters (CD&V) geeft het voorbeeld van het staal van Arcelor Mittal en het goedkopere Chinese staal dat niet aan de Europese klimaatvereisten voldoet.

Inhoudelijk staat Vandendriessche (Vlaams Belang) wel achter het idee van een digitaks, maar deze belastingen moeten volgens hem op nationaal niveau en niet door de EU worden geheven. Ook Bourgeois (N-VA) is niet gewonnen voor het idee om Europese belastingen te heffen. Hij is tegen structurele schuldopbouw. De coronacrisis is wel een éénmalige uitzonderlijke omstandigheid waarvoor geld nodig is. “Maar de EU is niet bevoegd om belastingen te heffen. Wij willen dat bij de lidstaten houden”, aldus Bourgeois. Johan Van Overtveldt, ook Europarlementslid voor N-VA, vindt Europese belastingen voor enkele domeinen wel nodig.