Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Live

00:00 06:00

Current show

Xclusif Live

00:00 06:00


Meer testen, dus meer besmettingen? Ja, maar cijfers tonen dat er meer aan de hand is

Written by on 15 september 2020

Eerst nog even een niet onbelangrijke waarschuwing: een volledig correcte berekening valt eigenlijk niet te maken. Sciensano maakt niet bekend hoeveel positieve tests er zijn, wel hoeveel mensen besmet zijn.

Dat klinkt hetzelfde, maar dat is het niet: stel dat iemand zich twee keer laat testen, twee keer met positief resultaat. Dan wordt die persoon twee keer geteld bij het totaal aantal tests, maar slechts één keer bij de positieve mensen.

Om helemaal correct te zijn, zou je dus het aantal positieve tests moeten kunnen afzetten tegen het totaal aantal uitgevoerde tests, of het aantal besmette mensen tegenover het totaal aantal geteste mensen. Aangezien dat niet kan, doen we het met de cijfers die wel beschikbaar zijn: het aantal besmette mensen tegenover het aantal uitgevoerde tests.